Ze hangen met z’n tienen rond afvalbakken en hebben acht gaten: statiegeldbeugel landelijke primeur voor Hilversum

Een statiegeldbeugel op een afvalbak op de Groest.

Een statiegeldbeugel op een afvalbak op de Groest.© foto Grijsen Park & Straatdesign

Eddie de Paepe
Hilversum

Ze hangen rond afvalbakken, zijn met z’n tienen, hebben acht gaten en zijn ’zuiver oranje’ (RAL 2004 dus). Met de statiegeldbeugels van de Grijsen Park & Straatdesign heeft Hilversum een landelijke primeur binnen de grenzen.

Deze straatmeubilair-specialist uit Winterswijk is de ontwerper en maker van beugels van verzinkt staal. Ze zijn geïnspireerd door het product van een Duitse collega, maar zien er heel anders uit, kunnen aan veel meer soorten afvalbakken bevestigd worden en zijn goedkoper.

De eerste exemplaren hangen sinds twee weken aan tien afvalbakken op de Groest en andere plekken in het centrum van Hilversum. Als pilot in samenwerking met de gemeente. ,,We zijn met andere gemeenten in gesprek”, meldt Wessel Grevers van Grijsen. ,,Maar Hilversum is de eerste die ze heeft.”

(tekst gaat verder onder foto)

Handige houder

Met de beugels is het volgens het bedrijf mogelijk om statiegeldflesjes en -blikjes op straat gescheiden in te zamelen. Niet in een speciale (extra) bak, maar in een handige houder aan de buitenkant van de afvalbak. Het is de bedoeling dat de flesjes en de blikjes niet meer bij het restafval terecht komen. Zo kunnen voorbijgangers de statiegeldverpakkingen - vanaf 1 januari dus ook blikjes - gemakkelijk verzamelen en bij de supermarkt inleveren. ,,Er ligt veel waarde in afvalbakken”, benadrukt Grevers. ,,Voor iedereen die een zakcentje wil bijverdienen.”

Na inzameling kunnen de flesjes en blikjes direct richting de fabrikant voor recycling. Dit draagt bij aan de doelstelling van de overheid om 90 procent van de statiegeldverpakkingen retour te krijgen.

(tekst gaat verder onder foto)

Plunderingen

Maar volgens de Winterswijkse specialist in straatmeubilair heeft de statiegeldbeugel nog meer voordelen. Zo kunnen ook ’minderbedeelden’, zoals zwervers en daklozen, de verzamelde flesjes en blikjes inleveren en het statiegeld innen. Bijkomend voordeel van dit sociale aspect is dat tegelijkertijd het aantal ’plunderingen’ van afvalbakken - en daarmee de hoeveelheid afval die daarbij weer op straat belandt - fors kan worden teruggedrongen.

Of de statiegeldbeugels ook echt werken, is nog niet te zeggen. ,,Het is nog te vroeg om daarover iets te zeggen”, stelt Grevers. ,,Ze hangen er net en het is een nieuw concept waar mensen nog aan moeten wennen. Daarbij zitten er geen meters of zo in. Dat moet je dus de komende maanden ter plekke bekijken.”

Net binnen