Hilversummers die Oekraïners willen helpen kunnen aan de slag. Na de chaos is er nu structuur in het vrijwilligerswerk. ’Elf vluchtelingen hebben al een baan gevonden’

Alex, Maria en Allard leiden de hulp van Hilversummers aan gevluchte Oekraïners in goede banen.© foto margot brakel fotografie

Susanne van Velzen
Hilversum

Warme maaltijden, medische hulp, onderwijs, ontspanning, kleding, huisvesting en werk. De hulp voor Oekraïners in Hilversum moest vanaf punt nul geregeld worden. Honderden Hilversummers boden direct hun hulp aan, maar er was tijd nodig om het vrijwilligerswerk goed te stroomlijnen. Nu ligt er een basis en kunnen vrijwilligers via het platform Hilversummers.nl gekoppeld worden aan verschillende initiatieven. Het platform, de gemeente, Hilversumse expats en de Oekraïense vluchtelingen zetten er gezamenlijk de schouders onder.

Er heerst rust in de centrale ruimte van het voormalige Varapand aan de Heuvellaan in Hilversum. Een totaal ander beeld dan een paar weken geleden toen de eerste Oekraïense vluchtelingen nog kriskras door het gebouw liepen. Letterlijk en figuurlijk hun weg zoekend in hun nieuwe veilige tijdelijke thuishaven.

Soep

De eetruimte loopt donderdag tegen het middaguur langzaam vol. Twee vrouwen komen met dampende pannen binnen. De geur van soep vult de zaal. ,,Zij zijn vluchtelingen en lid van de werkgroep ’warme maaltijden’. Ze koken elke dag soep voor de kinderen in kerkgebouw De Akker. Oekraïners eten ’s middags warm. Lunchen met brood kennen ze niet”, zegt Maria Boguslavskaya.

(Tekst gaat door onder de foto)

Alex, Maria en Allard zijn de spinnen in het web voor de vrijwilligershulp aan Oekraïners in Hilversum.© Foto margot brakel fotografie

Maria (geboren in Rusland) werkt en woont sinds 2011 in Hilversum waar ze director of merchandising is bij Nike. Ze is net als ondernemer Alex Tourski (geboren in Oekraïne) een betrokken lid van de expatgemeenschap in Hilversum. Ze zitten met Allard Bentvelsen, een van de oprichters van platform Hilversummers.nl, aan tafel in de opvang om te vertellen hoe ze in korte tijd de hulp voor de Oekraïners gestroomlijnd hebben.

Bentvelsen: ,,Het was chaotisch in het begin. Heel veel Hilversummers kwamen hier naar het pand om spullen te brengen en hun hulp aan te bieden. Fantastisch natuurlijk maar het was toen nog helemaal niet duidelijk waar dringend behoefte aan was en wat voor hulp zij zouden kunnen bieden.”

Psychologische hulp

De gemeente Hilversum legde het bij elkaar brengen van alle energie en initiatieven uit de stad voor de vluchtelingen in handen van Hilversummers.nl. Daar kwamen al snel de Russisch sprekende expats bij. En zo onstond een groep die samen de schouders zette onder het structuren van de hulp. In Hilversum verblijven zo’n vierhonderd gevluchte Oekraïners van wie 85 kinderen in de opvang. Naar schatting tachtig families worden bij Hilversummer privé opgevangen.

Op de website Hilversummers.nl worden nu hulpvraag en -aanbod aan elkaar gekoppeld. Op de site staan alle initiatieven met thema’s als ’Warme maaltijden’, ’onderwijs en sport’, ’medicijnen en psychologische hulp’, ’kunst en cultuur’ en ’spullen en kleding’. Wie hulp kan bieden in een van de sectoren kan dat aangeven.

Cultuurverschillen

Het was vrij snel duidelijk dat de taal een barrière vormde tussen vluchtelingen en Hilversumse vrijwilligers in spe. Expat Maria: ,,Een flink deel van de Oekraïners hier spreekt geen of beperkt Engels. En er zijn veel cultuurverschillen. Kinderen gaan in Oekraïne vaak pas om tien of elf uur slapen. Een gezin uit Kiev kreeg te horen van hun Nederlands gastgezin dat ze veel eerder naar bed moesten. Ze begrijpen elkaar letterlijk en figuurlijk niet. De expatgroep vormt een soort brug nu. We helpen de twee groepen om elkaar te begrijpen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Met de Spullenbuzz wordt zaterdag ingezameld voor de Oekraïners.

Daarom zijn in de negen werkgroepen van Hilversummers.nl naast Hilversummers en vluchtelingen ook expats vertegenwoordigd. De eerste stap op weg naar structuur in de hulporganisatie was een uitgebreide inventarisatie onder de vluchtelingen waar behoefte aan was.

Alex was vanaf dag 1 in de opvang aan de Heuvellaan aanwezig en had al veel informatie verzameld. Aan alle bewoners wordt verzocht een vragenformulier in te vullen. Zo ontstonden de negen thema’s. Werk bleek een belangrijk punt. Maria: ,,Weet je wat fantastisch is, elf mensen hebben al een baan gevonden. 95 procent wil heel graag werken.” Alex: ,,Een deel is hoog opgeleid maar ze verwachten niet de perfecte match, ze willen zich nuttig maken.”

Contracten

Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de vluchtelingen in het oude Varapand graag naar opvang bij Hilversummers thuis wil. Dat juicht Alex toe.

,,Het is goed als ze de gewoonten en cultuur van Nederlanders overnemen. Als ze dan teruggaan naar Oekraïne nemen ze een stukje Nederland mee, dat is goed want Oekraïne wil Europees worden”, verklaart Alex. Hilversummers die Oekraïners in huis willen opvangen kunnen dat ook via Hilversummers.nl aangeven. ,,We werken met contracten. Dat is voor beide partijen goed, duidelijk en veilig. Daarin wordt een aantal afspraken gemaakt. En als het niet goed gaat kan een familie weer terug naar de opvang.”

Spullenbuzz haalt gericht op voor Oekraïners

Een van de vrijwilligersacties via Hilversummers.nl is het gericht inzamelen van spullen voor de Oekraïners. Dat gebeurt op zaterdag 9 april voor het eerst met de speciale Spullenbuzz die op drie locaties in Hilversum komt te staan. De spullen waar de vluchtelingen behoefte aan hebben zijn: grote koffers, rugzakjes, kledingrekken, opbergmanden en dozen, dekens en teken- en knutselspullen. Er wordt nadrukkelijk verzocht geen kleding te brengen.

De route van de Spullenbuzz is:

9.30 tot 11.00 uur: bij de begraafplaats aan de Bosdrift.

11.30 tot 13.00 uur: Orionlaan, bij het scoutinggebouwtje

13.30 tot 15.00 uur: Hoek Graaf Wichmanstraat met Berlagelaan

Net binnen