Rugbyers’t Gooi pissen ondanks afsluitende zege naast de pot: geen plek in finale om de landstitel

De opmars van Aublix Tawha wordt een halt toegeroepen door een Eemlander, ziet ook teamgenoot Te Campbell.© Foto Orange Pictures/Jan Kruijdenberg

Piet van den Deijssel
Amersfoort

De finale om de landstitel in het rugby krijgt komend weekend in Amsterdam geen regionale inbreng. Waar Hilversum al kansloos was voor het bereiken van de eindstrijd, zag ’t Gooi het laatste sprankje hoop zaterdagmiddag vervliegen.

In de laatste speelronde van de kampioenspoule van de ereklasse was ’t Gooi afhankelijk van de resultaten van DIOK en de RFC Haarlem om de finale nog te halen. Beide ploegen wonnen echter overtuigend, waardoor de Naarders - ondanks een 19-25 zege op Eemland - genoegen moesten nemen met de derde plaats. Hilversum, dat er een week eerder met winst in de derby nog verantwoordelijk voor was dat ’t Gooi het niet meer in eigen hand had, eindigde na een 14-36 nederlaag tegen The Dukes op de achtste en laatste plek.

,,We waren duidelijk niet goed genoeg in de tweede fase van de competitie’’, was ’t Gooi-coach Gareth Gilbert realistisch. ,,De vele blessures hebben ons zeker niet geholpen om de bovenste plaats vast te houden of als tweede te eindigen, en zo een finaleplaats af te dwingen.’’

Gilbert zag zijn formatie in Amersfoort furieus openen, met al in de derde minuut een try van Norbecio Mambo en conversie van Marc Mistou: 0-7. Het was een passende aftrap van een aantrekkelijke wedstrijd, waarin beide ploegen pittig en open speelden. Eemland vierde het 45-jarig bestaan en wilde dat heugelijke feit opluisteren met een overwinning, terwijl ’t Gooi vasthield aan de laatste strohalm en nog goede hoop had op een misstap van één van de twee concurrenten.

Ambulance

Daar waar de thuisploeg twee penalty’s onbenut liet, wisten de gasten via een strafschop naar 0-10 uit te lopen. Eemland zag na een kwartier spelen kans iets terug te doen (7-10), maar verloor daarbij wel Miko Zetzema met een zware beenblessure. Daardoor kwam de wedstrijd een tijd stil te liggen, in afwachting van een ambulance. Na een onderbreking van een half uur werd de strijd hervat, en al snel zorgde Aublix Tawha - in samenwerking met Mistou - voor 7-17. Eemland beet opnieuw van zich af, maar Mistou bepaalde met wederom een benutte penalty de ruststand op 12-20.

Na de (tweede) pauze wist Eemland al snel terug te komen tot 19-20. Liam Stone zorgde na ruim een uur spelen voor wat meer lucht voor de Naarders (19-25) en daarna kwam het scorebord - ondanks enkele dappere pogingen van beide ploegen - niet meer in beweging. Géén finaleplaats, wél een afsluitende zege, en dus verlieten de spelers van ’t Gooi met opgeheven hoofd het veld.

Het grootste probleem van Hilversum dit seizoen was dat spelers met ontegenzeggelijk de nodige individuele kwaliteiten geen eenheid wisten te vormen. Dat bleek tegen The Dukes eens te meer. De eerste helft ging nog redelijk gelijk op, al was het halverwege al 0-10. Na rust kwamen de blauw-witten wel even dichterbij, maar liepen de Brabanders uiteindelijk zelfs nog verder uit, naar 14-36.

Net binnen