Schiphol grootste aanjager economie

© Archiefoto ANP

Bart Vuijk
Amsterdam

De economie is in het eerste kwartaal van dit jaar in het hele land gegroeid. Haarlemmermeer liet in het eerste kwartaal van dit jaar de grootste economische groei van het land zien, met 18 procent groei ten opzichte van een jaar eerder. Ook andere regio’s in Noord- en Zuid-Holland doen het goed ten opzichte van de rest van het land. Dat meldt het CBS.

Bij Haarlemmermeer komt de groei doordat er meer vliegverkeer is op Schiphol dan een jaar geleden. Toen was er vanwege de coronacrisis een enorme daling in het aantal vluchten, en dat begint dit jaar weer stevig bij te trekken.

Amsterdam

Amsterdam volgt Haarlemmermeer met tien procent groei, wat te maken heeft met het herstel van de reisbemiddeling en de horeca in de hoofdstad.

Haarlem, Zaan en Gooi

Zaanstreek, Gooi- en Vechtstreek, de agglomeratie Amsterdam en de agglomeratie Haarlem volgen de hoofdstad met 9 procent groei.

IJmond, Leiden, Alkmaar

De IJmond en de agglomeratie Leiden en Bollenstreek groeiden acht procent, Alkmaar en Edam-Volendam zeven procent. De regio die het minst goed presteerde is de kop van Noord-Holland, die niet verder kwam dan zes procent economische groei. Daarmee meet de Noordkop zich met de groei in regio’s aan de randen van het land, zoals Zuid-Limburg, grote delen van Friesland en Overijssel.

Overal groei

De meeste regio’s lieten een groei van tussen zes en acht procent zien. Met name industrie, horeca en de reisbranche zijn de grootste aanjagers geweest. De versoepeling van de coronamaatregelen heeft deze bedrijfstakken flink geholpen. De krimpcijfers van een jaar eerder, die ontstonden toen het land in een strenge lockdown zat, zijn weer bijna volledig teniet gedaan door de groei.

Lees ook: Economie groeit in alle regio's, Zaanstreek een van de koplopers

Net binnen