Economie groeit in alle regio's, Gooi en Vechtstreek een van de koplopers

ANP
DEN HAAG

De economie is in het eerste kwartaal van 2022 in alle Nederlandse regio’s gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Gooi en Vechtstreek is met een groei van 9 procent een van de uitschieters.

De regio’s Haarlemmermeer (18 procent), Zeeuws-Vlaanderen (11 procent) en Amsterdam (10 procent) hebben de hoogste groeipercentages, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens het statistiekbureau is de Nederlandse economie in het eerste kwartaal met 7 procent gegroeid vergeleken met een jaar eerder. Dit cijfer valt voornamelijk uitzonderlijk hoog uit doordat het land in het eerste kwartaal van 2021 nog in een strenge lockdown zat. De industrie, de horeca en de reisbemiddeling zijn de voornaamste aanjagers van de groei. Met name de horeca en de reisbemiddeling profiteren van de coronaversoepelingen.

Lees ook: Schiphol grootste aanjager economie

In alle 52 regio's die onderzoekers bekeken groeit de economie. De economie van Haarlemmermeer groeit het hardst omdat op Schiphol meer vliegverkeer is dan een jaar geleden, toen er een enorme daling was in het aantal vluchten als gevolg van de coronacrisis. In Zeeuws-Vlaanderen zorgen vooral de industrie en de horeca voor een sterke groei. De grotere economische groei in Amsterdam is voornamelijk te danken aan herstel van de reisbemiddeling en de horeca in de hoofdstad. In de regio Oost-Groningen is de groei in het afgelopen kwartaal met 4 procent het meest beperkt gebleven.

Net binnen