’Functie elders’ voor Rutte? ’Ja!’, vindt 67 procent van de lezers die reageerden. ’Hij is de belichaming van het wantrouwen in de politiek geworden’

Kan Rutte nog aanblijven na de sms-gate?

Kan Rutte nog aanblijven na de sms-gate?© ANP

Fedde Hoogendoorn

De toeslagenaffaire, gasbevingen in Groningen, het debacle rond dividendbelasting, ’functie elders’ Omzigt en sinds vorige week de sms-gate. Wordt het onderhand tijd dat premier Mark Rutte definitief aftreedt? Wij legden die vraag voor aan onze lezers met de stelling ’Rutte zou een ’functie elders’ moeten zoeken na rel om gewiste sms’jes’.

Hij leek zich van geen kwaad bewust te zijn. Mark Rutte kon zelf wel inschatten welke sms’jes relevant waren om te bewaren en welke niet. ’Realtime archivering’, zo zei de landsadvocaat.

De premier bepaalt zijn eigen wetten. Dat kan als er genoeg vertrouwen is. Maar is dat er ook?

Niet echt.

Tenminste, als er gekeken wordt naar de uitslag van onze stelling. 1809 personen hebben hun mening gegeven. Een ruime meerderheid vindt dat Rutte een andere baan moet zoeken: 1207 deelnemers (67%) waren het eens met de stelling, 602 (33%) niet.

’Overspoeld met akkefietjes’

’Wat meneer Rutte heeft gedaan kan echt niet. Hij heeft het vertrouwen geschonden van zijn collega’s én het volk’, schrijft iemand anoniem. ’Vertrouwen’ is het woord dat de voorstanders het meest gebruiken. ’Zijn premierschap is overspoeld met dit soort akkefietjes’, meldt iemand die eveneens anoniem wil blijven.

’Zijn geloofwaardigheid is inmiddels nul’, vindt Susan Berdens uit Apeldoorn. ’Rutte verstaat de kunst om overal lachend mee weg te komen. Daar mag best eens een einde aan komen’ (anoniem).

’Scoren’

T. Vis uit Alkmaar: ’Hij is al zo vaak door het oog van de naald gekropen. Leugens, schandalen, moties van wantrouwen...’ K. Boersma uit Callantsoog, Charissa Beemsterboer uit ’t Zand, James van der Gulik uit Andijk, Angeline Pot uit Den Helder en vele anderen zijn het met Vis eens. Bert Krijger uit Soest niet. Een mens maakt fouten, dus Rutte ook, vindt Krijger: ’Te veel mensen willen ’scoren’ om iemand maar kwijt te raken. Alsof hij alles kan en moet weten.’

Onbenulligheden

Opvallend veel tegenstanders van de stelling gebruiken hetzelfde spreekwoord: spijkers op laag water zoeken. Zo ook Johanneke uit Heemskerk (’ze kunnen beter echte problemen gaan aanpakken’) en Vera Muis uit Almere (’ze moeten regeren in de Kamer en stoppen met deze onbenulligheden’). Theo Westra uit Leiden vindt het een ’rel om niets’.

Voor de de ja-stemmers gaat het niet alleen om de rel zelf. De overheid had meer openheid en transparantie beloofd. De sms-gate heeft daar niet aan bijgedragen. Gert Ravensbergen uit Rijnsburg: ’Rutte is de belichaming van het wantrouwen in de politiek geworden. Opstappen zou dat weer wat herstellen.’ Klaas Maas uit Voorschoten en Jan-Marc Bruin zien het anders: ’Er zijn grenzen aan de openbaarheid.’

Geen vervanger

Maar mocht Rutte toch opstappen, wie moet het dan overnemen, vragen de nee-stemmers zich af. ’Er is momenteel niemand die de functie van minister-president zou kunnen vervullen’, schrijft iemand anoniem.

Of moet Rutte misschien ’s een sms’je sturen naar Klaas Dijkhoff, die zijn beoogde opvolger was? En die dan meteen wissen, uiteraard.

Stem hier op de nieuwe stelling:

Net binnen