Trump spreekt op NRA-congres, drie dagen na bloedbad in Texas

ANP Producties | Bron: ANP
Houston

In Texas gaat het jaarlijkse wapenlobbycongres van de Amerikaanse National Rifle Association (NRA) van start. Op het programma staan toespraken van onder anderen voormalig president Donald Trump en de Republikeinse senator Ted Cruz.

Dinsdag vond in Texas nog een bloedbad plaats in een basisschool. Een 18-jarige schoot negentien kinderen en twee leraren dood. De kinderen waren tussen de 7 en 10 jaar oud. De fabrikant van het wapen dat de schutter gebruikte, maakte donderdagavond bekend niet aan de conventie te zullen meedoen. "We geloven dat deze week niet het juiste moment is om onze producten in Texas te promoten tijdens de NRA-bijeenkomst", aldus het bedrijf.

Wapenwetgeving ligt gevoelig in de Verenigde Staten. De NRA komt op voor het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet, dat burgers het recht zou geven om wapens te bezitten. De wetstekst uit 1791 wordt al sinds tijden verschillend uitgelegd in de slepende Amerikaanse discussie over het recht op wapenbezit.

Ook de Republikeinse gouverneur van Texas Greg Abbott zal spreken op het NRA-congres. Hij noemde de moordpartij een "afschuwelijke en onbegrijpelijke daad". President Joe Biden heeft het parlement opgeroepen om "verstandige wapenwetten" aan te nemen. "Als natie moeten we ons afvragen: wanneer gaan we in godsnaam in opstand komen tegen de wapenlobby?" Het congres van de NRA duurt drie dagen.

Net binnen