Storingsmonteur (43) uit Naarden vrijgesproken van stelen 33.000 euro uit pinautomaten, wel werkstraf voor witwassen

De inwoner van Naarden werd vrijgesproken van diefstal van geld uit pinautomaten.

De inwoner van Naarden werd vrijgesproken van diefstal van geld uit pinautomaten.© Archieffoto

Persbureau Argos
Amsterdam

Een 43-jarige Naarder is door de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot vijftig uur werkstraf voor witwassen. De voormalige storingsmonteur van geldautomaten beschikte in de periode maart 2016 tot november 2017 over een kleine 10.000 euro die hij niet legaal verdiend had.

Twee weken geleden eiste de officier van justitie een werkstraf van tweehonderd uur, omdat het OM dacht te kunnen bewijzen dat de Naarder 33.000 euro had gestolen uit zes verschillende pinautomaten in onder meer Haarlem en Zandvoort.

De rechtbank spreekt hem van de diefstal vrij, omdat er alternatieve scenario’s zijn die het kastekort in de pinautomaten zouden kunnen verklaren. Wel veroordeelt zij de Naarder voor witwassen, omdat de man in de periode 2016 tot 2017 over een groot geldbedrag beschikte waar hij geen verklaring voor had en dat volgens de rechtbank uit misdaad afkomstig was.

De Naarder werkte als storingsmonteur voor een beveiligingsbedrijf dat onder meer de beveiliging van de geld- en waardetransporten en geldautomaten onder zijn hoede had. In 2018 werd hij van zijn bed gelicht, omdat zijn werkgever hem betichtte van verduistering van 33.620 euro. Uit een intern onderzoek bleek dat bij zes ING-geldautomaten in Noord-Holland grote bedragen in de banksystemen ontbraken. De Naarder was verdacht, omdat hij volgens het bedrijf de enige was die aan alle geldautomaten had gewerkt.

De rechtbank stelt in haar vonnis dat er ook alternatieve scenario’s waren die het banktekort konden verklaren. Zo waren er andere monteurs die aan de geldautomaten hebben gewerkt. Daar is alleen nooit onderzoek naar gedaan, omdat de focus van het begin af aan op de Naarder lag. De verdachte zelf heeft de feiten allemaal ontkend. Hij heeft twee weken de tijd om tegen het vonnis in hoger beroep te gaan.

Net binnen