Vijf keer goud voor roeiploeg bij wereldbekerwedstrijden Polen

Karolien Florijn.

Karolien Florijn.© Foto EPA

Van onze verslaggever
Poznan

De Nederlandse roeiploeg heeft zondag bij de wereldbekerwedstrijden in Poznan in Polen vijf keer goud behaald. Ymkje Clevering en Veronique Meester waren de besten in de klasse twee-zonder-stuurvrouw en Roos de Jong en Laila Youssifou wonnen in de dubbeltwee. De vrouwen acht won ook, net als skiffeuse Karolien Florijn. Bij de mannen zegevierde skiffeur Melvin Twellaar.

Florijn won met overmacht. Met 7.36,95 bleef ze de Zwitserse Jeanine Gmelin (7.44,24) ruim voor. Bij de mannen was het verschil ook aanzienlijk. Twellaar klokte 6.51,38. De Fransman Matthieu Androdias eindigde in 6.56,76 als tweede.

Bij de vier-zonder eindigden de Nederlandse vrouwen en mannen allebei als tweede. Marloes Oldenburg, Benthe Boonstra, Tinka Offereins en Hermijntje Drenth moesten Australië voor zich dulden en Rik Rienks, Ralf Rienks, Ruben Knab en Sander de Graaf zagen de zege naar de Australische roeiers gaan.

Nicolas van Sprang en Leonard van Lierop behaalden in de klasse twee-zonder-stuurman zilver achter de Amerikanen. Koen Metsemakers en Stef Broenink wonnen brons in de dubbeltwee. Guus Mollee en Guillaume Krommenhoek finishten als vijfde. Bij de vrouwen dubbelvier eindigden Bente Paulis, Nika Vos, Ilse Kolkman en Tessa Dullemans als derde. Abe Wiersma, Finn Florijn, Jacob van der Kerkhof en Jan van der Bij moesten zich in de dubbelvier met de vierde plek tevreden stellen.

Net binnen