Handballers Eemland verliezen 26 keer. Team wordt opgeheven: ’Blij dat seizoen erop zit'

Steven van de Hoef lost een schot namens Eemland.© Foto Studio Kastermans/Alexander Marks

Jonathan van Haaster
Soest

Eemland heeft in zijn laatste wedstrijd van het seizoen geen potten kunnen breken tegen Houten 2. In het eigen Sporthal Beukendal in Soest werd het 13-33. Daarmee komt er een einde aan het bestaan van HV Eemland, dat eerder dit seizoen zijn opheffing aankondigde.

Het gehavende Eemland, dat een kleine selectie tot zijn beschikking had, begon nog aardig aan het duel, maar zag het kwalitatief sterkere Houten al snel uitlopen. Bij rust stond het 6-14.

„We hadden wel een plan, maar we wisten dat het een moeilijk verhaal zou worden”, vertelt Eemland-trainer Ritchie Husken. „Voor de wedstrijd heb ik tegen de jongens gezegd om er een leuke wedstrijd van te maken. De eerste helft ging het nog vrij aardig, maar de tweede helft liep slecht af. We kregen veel break-outs tegen omdat het aanvallend niet bij ons liep.”

Eemland sprokkelde dit seizoen drie punten bij elkaar en kwam kwalitatief simpelweg tekort in de eerste divisie. „Het is een lang en zwaar seizoen geweest”, vertelt Husken. „Afgezien van de corona-maanden heeft dit seizoen bijna twaalf maanden geduurd, dat is bizar. Als de twee afgelaste wedstrijden ook gespeeld zouden worden, zouden we in juli nog gespeeld hebben. Dat is bizar.”

De wetenschap dat het de laatste wedstrijd van Eemland was, was bij veel spelers reden tot opluchting. „De jongens spelen handbal omdat ze het leuk vinden. Dit seizoen hebben we 26 keer verloren, één keer gewonnen en één keer gelijkgespeeld. Dan gaat er naast kwaliteit ook conditie en het mentale aspect meespelen. Op een gegeven moment merkte ik dat na de zoveelste break-out de motivatie om mee terug te rennen af nam. Ik moet zeggen dat ook ik blij ben dat het seizoen erop zit.”

Voor Husken zelf is het einde van het seizoen het begin van zijn pauze van het handbal. „Vooral om meer tijd met mijn kinderen te spenderen. Ik heb zelf voor handbal gekozen en wist dat het veel tijd vergt. Dat is prima, maar ik kijk uit naar meer vrije weekenden.”

Als afsluiter gaat de selectie van Eemland zaterdag uit eten, om vervolgens uit te gaan. „De jongens hebben al gezegd dat ik dan de MVP van de avond word”, lacht Husken. „Die goede sfeer zegt wel iets over de hechtheid in de groep, ondanks de tegenslagen die we dit seizoen hebben gekend.”

Vijf jaar na de oprichting houdt het eerstedivisieteam van HV Eemland op te bestaan. Het samenwerkingsverband tussen BDC uit Soest en LHV uit Leusden eindigt omdat te veel spelers stoppen. Uit gesprekken met spelers bleek dat een flink aantal spelers het niet meer zagen zitten. Het zorgde voor een splitsing in de groep en leidde uiteindelijk tot opheffing van het team.

Jonathan van Haaster

Net binnen