Op deze dag in 1996 maakt de Tour de France kennis met de Brabantse gezelligheid

Frédéric Moncassin kwam in de eerste etappe in Den Bosch als eerste over de streep, voor Jeroen Blijlevens.

Frédéric Moncassin kwam in de eerste etappe in Den Bosch als eerste over de streep, voor Jeroen Blijlevens.© Foto Getty Images

Kees van Dalsem

In deze rubriek blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die deze week haar ’verjaardag’ viert. Vandaag de start van de Tour de France op 29 juni 1996 in Den Bosch.

Een ’Grand Départ’ in het buitenland is populair bij de organisatie van de Tour de France. Dit jaar begint de Ronde van Frankrijk, vrijdag, in Denemarken. Nederland was al drie keer (1954, 1973 en 1978) aan de beurt geweest, toen het peloton in 1996 neerstreek in Den Bosch. Ondanks de regen en het ontbreken van een Nederlandse overwinning was het - om met Ivo Niehe te spreken - een unaniem belachelijk groot succes.

Brabanthallen

De Tour uit Frankrijk halen is een hele opgave, er dan ook wat leuks van maken is ook niet zomaar even gedaan. Maar in Brabant werden kosten noch moeite gespaard om een feest te maken van de drie dagen dat de Tour in ’s-Hertogenbosch was. Zo was de start van de proloog op zaterdag 29 juni in de Brabanthallen.

Dat was vooral handig voor de supporters die niet zeiknat wilden worden, want het regende flink. De favorieten konden aan het eind van het programma droog over, maar ze moesten wel de plassen omzeilen. Langs het parkoers stonden nog steeds duizenden mensen; de paraplu’s waren niet aan te slepen op die dag.

Kortste

De grootste kanshebber voor de proloogzege, de Brit Chris Boardman, reed een jaar eerder de kortste Tour ooit. Hij kwam als wereldkampioen tijdrijden in de proloog in de regen al na vier minuten ten val. In Den Bosch nam hij iets minder risico, waardoor hij tweede werd. Miguel Indurain mocht als winnaar van de Tour van 1995 in de gele trui starten, maar ook hij vond het te gevaarlijk om vol gas te gaan. Of het beste was er toen al af bij de Spanjaard, want hij zou in Parijs voor het eerst in zes jaar niet op het podium verschijnen.

(Tekst gaat door onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bebrilde

De zege ging verrassend genoeg naar de bebrilde Alex Zülle. Van de Neder-Zwitser (zijn moeder kwam uit Holland) was bekend dat hij niet heel lekker stuurde door de regen, maar met de benen was niks mis.

Zülle mocht een dag later voor een rit van Den Bosch naar Den Bosch starten in het geel. De buien bleven weg en naar schatting anderhalf miljoen toeschouwers konden extra lang genieten van het internationale wielerspektakel. De mannen hadden namelijk besloten om van de 209 kilometer lange rit een wandeletappe te maken. Danny Nelissen ontsnapte in het laatste uur nog, maar de Limburger werd in Vlijmen (waar 50.000 mensen op de ronde waren afgekomen) verkeerd gestuurd en hij kon de eeuwige roem vergeten.

(Tekst gaat door onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Blijlevens

Voor volle tribunes sprintte de Fransman Frédéric Moncassin naar de zege. Hij klopte Brabander Jeroen Blijlevens nipt. Op maandag vertrok het peloton weer naar Frankrijk, waar het in Wasquehal kon bijkomen van drie dagen Brabantse gezelligheid.

Net binnen