Buschauffeurs Connexxion leggen 24 uur lang het werk neer; dinsdag vertrekken er geen bussen uit Hilversum en Huizen

Er rijden dinsdag en woensdag geen bussen vanaf Huizen en Hilversum vanwege een 24-uursstaking door de buschauffeurs.

Er rijden dinsdag en woensdag geen bussen vanaf Huizen en Hilversum vanwege een 24-uursstaking door de buschauffeurs.

Agnes Zuiker
Hilversum, Huizen

In verband met een 24-uursstaking van buschauffeurs rijden er vanaf dinsdagmorgen 05:00 uur tot en met woensdagmorgen 05:00 uur geen bussen van Connexxion in het Gooi en de Vechtstreek. Het gaat om bussen die vertrekken vanuit Hilversum en vanuit Huizen. Om welke lijnen het precies gaat, is niet bekend. Reizigers wordt geadviseerd de website van Connexxion in de gaten te houden.

„Mensen die dinsdag met het streekvervoer willen reizen, moeten rekening houden met fikse vertragingen”, waarschuwt Lutz Kressin, bestuurder FNV Streekvervoer. Kressin schat dat in het Gooi ongeveer vijftig buschauffeurs het werk gedurende 24 uur zullen neerleggen. Ze voeren daarmee actie tegen de cao-voorstellen van hun werkgever. Ook in Reusel en Valkenswaard wordt morgen door buschauffeurs gestaakt.

Spiraal

Volgens Kressin willen de streekvervoerbedrijven ’alleen maar goedkoper en efficiënter’, waardoor de chauffeurs steeds minder verdienen en de werkdruk torenhoog is. „Chauffeurs komen daardoor steeds moeilijker rond en het ziekteverzuim is gigantisch. Die spiraal moet doorbroken worden met een betere cao”, vindt de FNV-bestuurder.

In februari braken de werkgevers de cao-onderhandelingen plots af door onaangekondigd met een eindbod te komen. Dat bod is door de CNV inmiddels geaccepteerd, maar niet door de FNV. „Het was een karig bod dat geen enkel respect toont voor onze leden, vandaar dat ze het hebben weggestemd”, aldus Kressin. Daarop stuurde FNV een ultimatum met de oorspronkelijke eisen. Omdat de werkgevers ook daar niet over wilden praten, wordt er sinds mei door het hele land gestaakt voor een betere cao.

Landelijke actiedag

De leden van FNV hebben aangegeven door te gaan met acties tot er een betere cao ligt. Kressin: „In de zomer zal er even niet gestaakt worden, maar na de vakantie zullen de acties worden opgevoerd. Een landelijk actiedag is in voorbereiding.”