Boeren roepen op tot acties bij luchthavens maandag, ook bij Schiphol

© ANP/VINCENT JANNINK

Van onze verslaggevers
Den Haag

Boeren roepen in hun eigen communicatiekanalen op om maandag met een grootschalige actie „heel Nederland plat te leggen.” De oproep, die massaal wordt gedeeld en onderschreven, voorziet in acties bij de luchthavens Schiphol, Eindhoven en Rotterdam The Hague Airport.

Ook wordt er opgeroepen distributiecentra voor levensmiddelen, de Rotterdamse haven en ’alle grote vervuilers’ als doelwit voor acties te kiezen. In kringen van actievoerders circuleert de top-25 van grootste stikstofuitstoters in ons land. Die wordt aangevoerd door Tata Steel, met Schiphol op plek twee. Ook Nuon Power Generation in IJmuiden (plek 21) wordt genoemd.

De oproep wordt gedaan in verschillende kanalen, waaronder op Whatsapp en Telegram. „Onze regering is nog niet onder de indruk van de acties van de agrarische sector en plattelanders. Tijd voor grote acties vanaf maandag 4 juli 2022. Nederland dicht maar hou het netjes”, zo luidt een van de oproepen.

De boeren krijgen de oproep de acties vanuit hun eigen regio’s te organiseren. Boerenactiegroep Agractie stelt de oproep te hebben gezien maar zegt dat ze niet betrokken is bij de organisatie.

Draaiboeken

Schiphol wil niet reageren op de aangekondigde boerenblokkade en verwijst naar de gemeente Haarlemmermeer. Een Schiphol-woordvoerder: ,,De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid.’’

Bij de gemeente Haarlemmermeer is nog geen grote Schiphol-demonstratie gemeld, zegt een woordvoerder. ,,Dat is wel verplicht.’’ Haarlemmermeer haalt de draaiboeken voor blokkeeracties van Schiphol te voorschijn. ,,Het is al een aantal jaar onrustig, in die zin dat er wordt gedreigd met afzetten van wegen door boeren.’’

De gemeente wijst erop dat de aangekondigde Schiphol-blokkade onderdeel is van een poging maandag het hele land plat te gooien. Dat houdt in dat het Rijk aan zet is. ,,We wachten landelijke richtlijnen af. Dan gaat het met name om de tolerantiegrens: wat accepteren we nog wel en wat niet meer’’, aldus de Schiphol-woordvoerder van Haarlemmermeer. Een demonstratie waarbij volgens de geldende regels verloopt zal niet worden verstoord, verzekert de gemeente.

Net binnen