Stuivertjesmarkt keert terug in de Soester Van Weedestraat; Wie wint dit jaar de Gouden Stuiver?

© foto pr/pieter bax fotografie

Eric Lorier
Soest

De Stuivertjesmarkt, zaterdag in de Van Weedestraat in Soest, moet het dit jaar doen zonder Ria Bremer. Reikte de in Soest wonende presentatrice van het in de jaren 70 immens populaire tv-programma ’Stuif Es In’ vorig jaar nog de Gouden Stuiver uit, dit keer laat ze die eer aan de nieuwe wethouder Osman Suna en aan Quint en Teun, de winnaars van vorig jaar.

De Stuivertjesmarkt is de Soester variant op een vrijmarkt. Kinderen krijgen een kleedje waar ze bijvoorbeeld leuke artikelen kunnen verkopen of optredens kunnen geven. De Stuivertjesmarkt staat bij veel Soesters garant voor jeugdsentiment. Het populaire evenement werd tot in de jaren 80 jaarlijks rond Moederdag gehouden, maar verdween op een gegeven moment van de agenda. De naam herinnert trouwens aan de stuiver die betaald moest worden om mee te doen. Tegenwoordig is deelname gratis.

Stephan Hilhorst en Lex Verkleij kwamen vorig jaar met het idee om de Stuifertjesmarkt weer van stal te halen, vooral ook om weer eens wat leuks te hebben na alle coronaperikelen. Verkley strikte Ria Bremer - vaste klant in de banketbakkerij - voor de uitreiking van de Gouden Stuiver, precies zoals ze in haar eigen ’Stuif es In’ ook jarenlang deed. Kinderen die hun kleedje het creatiefst hebben ingericht krijgen namelijk een prijs. De eerste prijs is een Gouden Stuiver, net zoals bij Bremers tv-programma.

Voor wat extra jeugdsentiment het beginlied van Stuif Es In:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De winkeliers in de Van Weedestraat hebben ook voor extra vermaak gezorgd in hun winkelstraat. Behalve de Stuivertjesmarkt is er Circus Snor, een klein circus waar kinderen allerlei circusoefeningen kunnen doen zoals koorddansen, jongleren en dergelijke. Dit gebeurt uiteraard onder begeleiding van echte circusartiesten. Ook in de Van Weedestraat: een ballonnenartiest, schminken, een springkussen en een kindervoorstelling.

Beeld van de Stuivertjesmarkt vorig jaar in de Van Weedestraat.

Beeld van de Stuivertjesmarkt vorig jaar in de Van Weedestraat.© foto pr

Net binnen