Remkes gaat gesprekken tussen boeren en politiek leiden

Johan Remkes.

Johan Remkes.© ANP/Phil Nijhuis

ANP
Den Haag

Johan Remkes is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken tussen boeren en de politiek moet leiden. De Tweede Kamer had om zo'n bemiddelaar gevraagd vanwege de heftige reactie uit de agrarische sector op de ingrijpende stikstofplannen.

Vanaf 13 juli gaat Remkes (VVD) aan de slag met voorbereidingen. Het idee is dat de gesprekken in de tweede helft van augustus beginnen, schrijft landbouwminister Henk Staghouwer in een brief aan de Kamer.

Staghouwer en stikstofminister Christianne van der Wal hebben Remkes gevraagd onafhankelijk de gesprekken te leiden tussen ‘het kabinet, medeoverheden, de agrarische sector en andere belanghebbende organisaties’. De VVD'er heeft veel ervaring als bestuurder en er wordt vaak een beroep op hem gedaan als crisismanager, bijvoorbeeld na politieke problemen in Limburg en Den Haag. Hem werd vorig jaar ook gevraagd de ellenlange formatie uit het slop te trekken.

Ook in het stikstofdossier is Remkes geen onbekende. Hij leidde een commissie die twee belangrijke rapporten schreef over de stikstofaanpak. Daarin adviseerde hij onder meer doelen vast te houden (driekwart van de beschermde natuur onder de kritische stikstofgrens en halvering van de stikstofuitstoot) waar een deel van de boeren zich nu tegen verzet.

Die doelen blijven staan, heeft premier Mark Rutte al gezegd tijdens een debat over de boerenacties deze week. In dat debat zei Rutte voorstander te zijn van een bemiddelaar. ,,Maar we gaan niet aan tafel zitten met de relschoppers’’, voegde hij daaraan toe. ,,Ik ga niet aan tafel zitten met iemand die met een mokerhamer op een politiebus staat te rammen.’’

Reactie LTO Nederland

LTO Nederland is niet betrokken geweest of gekend in de keuze voor Johan Remkes als gespreksleider, maar staat in beginsel open voor een gesprek. Dat laat de ondernemersorganisatie voor boeren en tuinders in een reactie weten.

LTO noemt Remkes een bestuurlijk zwaargewicht, met diepe kennis van het stikstofdossier. De organisatie stelt dat bij een gesprek cruciaal is dat met de bemiddelaar en het kabinet over de ‘échte pijnpunten’ kan worden gesproken. ,,Dus over de doelen, het tijdspad en de manier waarop reducties kunnen worden gehaald. Is die ruimte er niet, dan heeft een gesprek simpelweg geen zin.’’

Verder tekent de LTO nog aan dat in tegenstelling tot een voorstel van oud-minister Veerman en de Kamer, het kabinet het nu heeft over een gespreksleider. ,,Wij gaan conform Kamerdebat en eigen wens uit van een bemiddelaar en bijbehorende opdracht.’’

Reactie Agractie

De benoeming van Johan Remkes tot bemiddelaar is ‘onzin’, zegt voorman Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie zondag. ,,Hij geniet geen vertrouwen in de sector’’, aldus Kemp.

Agractie heeft eerder de naam Elbert Dijkgraaf genoemd als iemand die deze rol op zich zou kunnen nemen, zegt Kemp. Maar de organisatie zou liever praten met stikstofminister Christianne van der Wal of premier Mark Rutte en stelt dat overleg eigenlijk alleen zin heeft als de inhoud van het voorgenomen stikstofbeleid ter discussie staat. En dat is volgens Kemp nu niet aan de hand. ,,We hebben geen zin in een theekransje’’, stelt hij.

Daarnaast noemt hij het voornemen dat een bemiddelaar in de tweede helft van augustus begint met gesprekken te voeren ‘rijkelijk laat’.