Vissers gaan scheepvaartverkeer bij IJmuiden vertragen

ANP Producties | Bron: ANP
Ijmuiden

Vissers gaan maandagochtend het scheepvaartverkeer hinderen rond het sluizencomplex van IJmuiden. Met de "langzaamaan-actie", zoals de boeren het noemen, willen de vissers aandacht vragen voor een reeks problemen waar ze mee te maken hebben, waaronder het stikstofbeleid.

De sluizen bij IJmuiden worden niet volledig geblokkeerd, maar de vissers willen de boel "een beetje traineren", aldus woordvoerder Job Schot van actiegroep van kottervissers Eendracht Maakt Kracht (EMK). De vissers zijn van plan enkele uren bij de sluizen rond te gaan varen.

Niet alleen het stikstofbeleid zit de vissers dwars, maar ook de hoge brandstofprijzen en het verdwijnen van visgronden door de aanleg van windmolenparken en door de brexit. "Er liggen meer dan vijftig Nederlandse vissersboten aan de kade omdat ze niet meer rondkomen. Het water staat ons aan de lippen."

Volgens Schot wordt ook bij Den Helder een langzaamaanactie gevoerd en wordt de haven van Lauwersoog helemaal geblokkeerd. "Dat geeft wel aan dat het ons hoog zit. We willen gewoon vissen en dat onze kinderen dat ook nog kunnen. De overheid moet met een toekomstvisie komen voor de visserij."

Net binnen