Laren scoort hoog op gebied van leefbaarheid

Het centrum van Laren.© Archieffoto

De fiets-veerpont tussen Driel en Oosterbeek over de Neder Rijn.© ANP / ANP XTRA

De omgeving van Santpoort-Noord, zoals hier, wordt zeer gewaardeerd.© foto ANP

Merlin Mulder
Amsterdam

Hoe meer voorzieningen er in een kleine woonplaats zijn, hoe hoger deze scoort op leefbaarheid. Van Noord-Holland scoort Laren het hoogst op dit vlak. In Zuid-Holland wordt de leefbaarheid in Rijnsburg het best beoordeeld. Wormerveer krijgt een vrij lage beoordeling, omdat hier weinig voorzieningen zijn.

Dat blijkt uit een rapport van Atlas Research, in opdracht van RegioBank. De bank liet het onderzoeksbureau naar de kleinere woonplaatsen in Nederland kijken. Dit zijn plaatsen met 7.000 tot 23.000 inwoners. Gekeken is naar hoe de leefbaarheid zich heeft ontwikkeld tussen 2014 en 2020.

Zoek hier jouw woonplaats op in de leefbaarheidsindex:

Laren scoort goed

Van de kleine woonplaatsen in Nederland scoort Oosterbeek in Gelderland het hoogst. Daarna komt Laren, omdat onder meer overlast en onveiligheid laag is, de sociale samenhang goed wordt beoordeeld en de woningvoorraad is volgens het onderzoek in lijn met andere kleine woonplaatsen. Daarnaast heeft Laren opvallend veel voorzieningen voor een kleine woonplaats, aldus het onderzoek.

Na Laren, scoren de Noord-Hollandse plaatsen Santpoort-Noord en Bergen goed. Ook hier zijn relatief veel voorzieningen en het is er goed bereikbaar.

Wormerveer scoort minder

Wormerveer scoort relatief laag als wordt gekeken naar de leefbaarheid, al krijgt het dorp in de gemeente Zaanstad nog steeds een ’ruim voldoende’. Van alle Nederlandse kleine woonplaatsen staat Wormerveer op plek 286 van de 289 woonplaatsen, qua leefbaarheid. Het dorp scoort volgens het rapport wat lager op allerlei vlakken, er is niet echt één oorzaak aan te wijzen maar de leefbaarheid is sinds 2014 wel afgenomen, aldus het rapport.

Rijnsburg scoort goed, Hillegom scoort minder

In de omgeving Leiden scoort Rijnsburg het hoogst. Dit komt onder meer door relatief weinig overlast en onveiligheid. Ook dragen het aantal voorzieningen en de fysieke omgeving bij aan een prettige leefomgeving. Hillegom scoort het laagst in deze regio. Dit komt onder meer door een tekort aan voorzieningen. De woonplaats komt op plek 198 van de 289 kleine woonplaatsen in Nederland, maar krijgt nog wel een voldoende.

In veel dorpen en buurten staat de leefbaarheid onder druk, omdat voorzieningen verdwijnen. Waar nog wel scholen, goede openbaar vervoerverbindingen, zorgvoorzieningen en bijvoorbeeld winkels zijn, wordt de leefbaarheid meteen beter beoordeeld op de leefbaarheidsindex. ,,Dit laat zien dat het belangrijk is om die voorzieningen in stand te houden. Wordt er een buslijn wegbezuinigd, verdwijnt een huisartsenpost, dan keldert zo’n woonplaats direct op de index’’, aldus Harmen van der Schoor, woordvoerder van RegioBank. De bank investeert in allerlei voorzieningen in kleinere woonplaatsen.

Over het algemeen is het best goed gesteld met de leefbaarheid in kleinere woonplaatsen, aldus het rapport. Maar flinke verbetering is sinds 2014 niet te zien. Verbeteringen vonden vooral plaats in grotere woonplaatsen met meer dan 50.000 inwoners. Veel van deze plaatsen scoren beter op veiligheid, meer voorzieningen en een betere woningvoorraad.

Net binnen