Hilversumse Alexiatunnel wordt zaterdag feestelijk geopend, maar zijn de hellingen niet te steil?

De tunnel is klaar voor de feestelijke opening. Links de Riebeeckgalerij met De Mus van de Hilversumse kunstenaar Diederick Kraaijeveld.

De tunnel is klaar voor de feestelijke opening. Links de Riebeeckgalerij met De Mus van de Hilversumse kunstenaar Diederick Kraaijeveld.© foto Bam Infra, Marc Draak

Eddie de Paepe
Hilversum

De nieuwe Alexiatunnel in Hilversum-Oost gaat zaterdagochtend - na bijna 2,5 jaar bouwen - met enig feestgedruis open. Tegelijkertijd wordt de tijdelijke spoorovergang bij de Mussenstraat afgesloten.

Fietsers, voetgangers, automobilisten en nood- en hulpdiensten kunnen vanaf 11 uur ’s ochtends door de tunnel in de Oosterengweg rijden. Vlot en veilig onder het spoor door, belooft de provincie Noord-Holland. De bouw van deze eerste dubbellaagse spooronderdoorgang van Nederland duurde bijna 2,5 jaar. Deze tijd was nodig vanwege de technische complexiteit door het bouwen op diepte in een drukke omgeving, zeer dichtbij woningen.

Lees ook: Hoe bouw je een tunnel? Oftewel: de nieuwe Hilversumse Alexiatunnel in 32 foto’s

Om te opening van de Alexiatunnel te vieren is er zaterdagochtend eerst een feestelijke, muzikaal begeleide optocht met omwonenden door de bovenste tunnelbuis, die bestemd is voor fietsers en wandelaars. De eronder gelegen autotunnel wordt symbolisch geopend door een stoet hulpdiensten. Eerder is de naam van de onderdoorgang al officieel onthuld door de Noord-Hollandse gedeputeerde Jeroen Olthof, samen met bestuurders van de gemeente Hilversum, ProRail en BAM Infra.

(Tekst gaat door onder de foto)

Zicht vanaf het kruispunt met de Liebergerweg.

Zicht vanaf het kruispunt met de Liebergerweg.© foto Bam Infra, Marc Draak

Werk aan het spoor

ProRail werkt tussen 6 en 11 augustus aan het spoor in en rondom Hilversum. In deze periode rijden er geen treinen van en naar Hilversum. Na de opening van de Alexiatunnel is de tijdelijke spooroverweg bij de Mussenstraat dus dicht. Het spoor wordt aangepast en de hekwerken en het geluidsschermen worden teruggeplaatst.

Vanaf zondagnacht 7 augustus zijn er ook werkzaamheden bij de Oude Amersfoortseweg. Ter hoogte van het Wandelpad komt een overweg voor de HOV-bus die hier straks het spoor kruist op weg naar het busstation. Deze nieuwe snelle bus rijdt eind dit jaar in Hilversum over een vrij liggende busbaan tussen de A27 en het busstation op het Stationsplein, en dus óver de tunnel, langs het overige verkeer. Hierdoor kan iedereen die in ’t Gooi woont of werkt er volgens de provincie voortaan op rekenen dat de bus op tijd is, ook in de spits.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het pleintje op het tunneldak bij het winkelcentrum.

Het pleintje op het tunneldak bij het winkelcentrum.© foto Bam Infra, Marc Draak

Steile hellingen

Ouderen en mensen die minder goed ter been zijn in Oost maken zich zorgen over de (te) steile hellingen van de tunnel. ,,Deze tunnel is veel te steil voor de oudere medemens”, aldus een bezorgde Hilversumse. ,,De vraag is of er toch een gewone met bomen beveiligde spoorovergang voor voetgangers blijft en of de overgang bij de Mussenstraat inderdaad verdwijnt.” In een reactie meldt een woordvoerder van de provincie dat er geen nieuwe bewaakte overweg komt. ,En de tijdelijke spoorovergang bij de Mussenstraat wordt vanwege de veiligheid vrijwel direct na de opening van de Alexiatunnel gesloten.”

De woordvoerder benadruk dat voetgangers en fietsers de Alexiatunnel bovenlangs kunnen kruisen. ,,Fietsers en wandelaars die onder het spoor door willen moeten inderdaad door de fietstunnel. Wij snappen dat de minder mobiele inwoner liever minder en beperkte hellingen in de omgeving heeft. De Alexiatunnel is in een zeer krappe ruimte met diverse ontwerp- en technische uitdagingen gebouwd.” Bij het ontwerp is volgens de woordvoerder uiteraard rekening gehouden met de landelijke CROW-richtlijnen over comfortabele hellingpercentrages.

Lees ook: ’Geweldig, dat het allemaal kan. Heel knap!’ Honderden nemen een kijkje in de splinternieuwe Alexiatunnel. ’Mooi afgewerkt. Dat zei mijn vader. Die werkt in de bouw’

Lees ook: Onrust over verkeersveiligheid als de Alexiatunnel straks open gaat. Hilversums college deelt deze zorgen niet, maar kijkt toch naar verbeteringen

Lees ook: Gloeiend van trots aftellen naar de opening van de Alexiatunnel: ’Een technisch hoogstandje, maar het overleg met de buurt was pas echt vernieuwend’