Ajax hoopt deal met rechtsback Sanchez rond te maken, mogelijk vertrek Schuurs

Jorge Sanchez in actie in de voorbereiding met Club America.

Jorge Sanchez in actie in de voorbereiding met Club America.© Foto EPA

Mike Verweij
Amsterdam

Ajax heeft goede hoop op korte termijn Jorge Sanchez (24) te kunnen presenteren als nieuwe rechtsback. De Amsterdammers bereikten met het management van de Club America-speler op hoofdlijnen een akkoord over een verbintenis tot de zomer van 2027.

Het is nog niet definitief rond; tussen het bod van Ajax en de vraagprijs van Club America zit nog wel een verschil. Het ’Ajax van Mexico’ zou Sanchez vanwege zijn kwaliteiten het liefst niet laten vertrekken, maar wil zijn droom - voetballen in Europa - ook niet laten uiteenspatten.

Wel heeft de club Ajax laten weten een bedrag te willen incasseren, waarvoor een vervanger kan worden gehaald. De verwachting is dat Club America en Ajax elkaar uiteindelijk zullen vinden rond de vijf of zes miljoen.

Bij Ajax moet Sanchez, die al 21 wedstrijden voor de Mexicaanse nationale ploeg speelde en een grote kans maakt op het WK in Qatar, de concurrentie aan met Devyne Rensch, in wie de Amsterdammers nog steeds een groot talent zien. Alfred Schreuder denkt dat Rensch sneller grote stappen maakt als hij de adem van Sanchez in zijn nek voelt.

De mogelijke meerwaarde van Sanchez werd deze voorbereiding nog eens bevestigd. Tegen Chelsea, Real Madrid en Manchester City hield hij zich goed staande.

Tegenover de komst van Sanchez staat het mogelijke vertrek van Perr Schuurs (22) naar Torino. Ajax behoudt de Limburger het liefst, maar is voor de juiste prijs bereid mee te werken aan de transfer, omdat Schuurs zich altijd professioneel en loyaal heeft opgesteld. De centrale verdediger wil naar een club waar de kans op speeltijd groot is. Bij Ajax is die door de aanwezigheid van Jurriën Timber klein.

Voorlopig wordt Schuurs echter in de wielen gereden door zijn ploeggenoten Calvin Bassey en Edson Alvarez. De Nigeriaanse verdediger kende een valse start door bij zijn debuut van het veld te worden gestuurd. De rode kaart die de invaller van Ajax in het duel om de Johan Cruijff Schaal incasseerde, kost hem een schorsing van twee wedstrijden: Fortuna Sittard-uit en FC Groningen-thuis.

Alvarez pakte in de laatste competitiewedstrijd van vorig seizoen tegen Vitesse geel en dat kost de Mexicaan de uitwedstrijd van zaterdag tegen Fortuna Sittard. Een paar dagen voor het duel in Arnhem was Ajax kampioen geworden, dus de kaart was onnodig en zo dupeert hij het team bij de seizoensstart.

Met Bassey en Alvarez mist Schreuder (verdedigende) kopkracht en zolang die Ajacieden aan de kant staan, is een vertrek van Schuurs voor technisch manager Gerry Hamstra en zijn rechterhand Klaas-Jan Huntelaar onbespreekbaar. Na Ajax-FC Groningen (14 augustus) is er volgens hen nog voldoende tijd tot het sluiten van de transfermarkt op 1 september om de deal eventueel af te ronden. Vertrekt Schuurs, dan wil Ajax een vervanger voor hem halen.

Net binnen