Straks boete aan je (zwem)broek als je duikt in vaarwater | Column

Ies van Rij

Precies in de week dat we een superhittegolf moeten doorstaan, komt de overheid met plannen om wildzwemmen in open water in te dammen. Naast wildplassen is er nu dus ook wildzwemmen.

Het overgrote deel van de bevolking dat wel eens een duik waagt in rivieren, meren, grachten, sloten en kanalen zal zich nooit hebben gerealiseerd dat het een illegale activiteit is. Althans als het gebeurt in de buurt van bruggen, sluizen en vaarwater.

Bij bruggen en sluizen ligt dat gezien de risico’s door drukke scheepvaart voor de hand maar als ook de categorie vaarwater tot verboden zwemgebied wordt verklaard, ben je als zwemmer in bijna alle binnenwateren wel heel snel in overtreding.

Generaties lang hebben Nederlanders geleerd dat zwemmen tot de basisvaardigheden behoort om te overleven in ons waterrijke land. Onze zwemvaardigheid ligt gemiddeld dan ook op een veel hoger niveau dan in landen waar je niet om de paar honderd meter een plas water aantreft.

Helaas verdrinken er toch elk jaar tientallen mensen, overigens voor een groot deel in zee, en de zorgen daarover zijn terecht. Uiteraard worden er niet direct maatregelen genomen maar komt er eerst een werkgroep. Die een rapport moet uitbrengen. Waarna aanbevelingen volgen over het terugdringen van het aantal illegale zwemlocaties. En de politiek er nog een klap op moet geven.

Het zal allemaal met de beste intenties zijn bedacht, maar overregulering ligt hier op de loer. Nadat het hele land al is aangeharkt en onze ’natuur’ vol is gezet met ge- en verbodsbordjes, is nu het open water aan de beurt. Zo stevenen we af op een risicomijdende samenleving waar elke naar avontuur neigende activiteit als een potentieel levensbedreigende onderneming wordt gezien. Nog los van de vraag wie de zwemmers gaat controleren nu handhavers als politie en boa’s al overbelast zijn.

Deze betutteling maakt ons een angstig volkje dat wordt ontmoedigd om het gezonde verstand aan te spreken. Hou het hoofd koel en neem een verantwoorde frisse duik nu het nog kan. Volgende week staat er regen en onweer op het programma.

Net binnen