Wolkbreuk maakt Hilversumse tuinders blij. Bezoekers van de markt zoeken dekking onder de luifels en klappen de paraplu’s weer eens uit

© foto Margot van Brakel

© foto Margot van Brakel

© foto Margot van Brakel

© foto Margot van Brakel

Schuilen voor de stortbui op de Markt.© foto Margot van Brakel

1 / 5
Leander Mascini en Susanne van Velzen
Hilversum

Een zucht van verlichting ging begin deze week door het land. Regen. Na al die hete en droge dagen dan eindelijk wat verkoeling. De leden van de Amateur Tuindersvereniging Hilversum juichten woensdag bij de wolkbreuk. Maar de druppels vielen niet bij iedereen in goede aarde. De bezoekers van de Hilversumse markt waren net iets minder blij met de regen.

Paraplu’s schoten als paddenstoelen uit de grond en het stof werd vakkundig van de snel aangetrokken regencapes gespoeld. De marktkooplui zullen er overigens vooral een groot voordeel in hebben gezien. Veel marktgangers besloten namelijk te schuilen onder de luifels van de kraampjes. En tsja.. als je dan toch even staat te wachten tot het is opgeklaard.

(Tekst gaat door onder de foto)

En als je dan toch staat te wachten tot het is opgeklaard...© foto Margot van Brakel

Voor scooters was het oppassen woensdag. Na een lange periode van droogte worden veel asfaltwegen spekglad als er ineens zoveel water valt. Remmen is dan een vak apart anders glij je genadeloos onderuit.

Moestuinen

Astrid Hanou, secretaris van de Amateur Tuindersvereniging Hilversum, was echter opgelucht toen ze dinsdagnacht al de eerste druppels hoorde vallen. ,,Ah fijn voor de tuinen, is het eerste wat ik dan denk”, lacht ze. ,,Het is zo lang droog geweest.” De moestuinen van het complex aan de Rading vlakbij het vliegveld van Hilversum snakten naar water.

Ze wijst woensdagmorgen naar een van de tuinen. ,,Deze zag er gisteren nog heel anders uit. Alles stond helemaal slap.” Nu staan de spruiten, kolen en tomaten er weer fris en rechtop bij. De afgelopen weken hebben de tuinders veel moeten sproeien om hun gewassen bij de les te houden. De regentonnen waren leeg. Het is jaren niet zo droog geweest. ,,We hebben hier geen waterleiding maar pompen zelf grondwater op om te sproeien”, legt tuinder Sally Schoen uit. Voor de tuinders mag het nog wel even doorregenen.

Net binnen