Britse premier Truss presenteert haar prioriteiten in Londen

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

De nieuwe Britse premier Liz Truss heeft dinsdag kort de prioriteiten van haar regering aangegeven: economische hervormingen, maatregelen tegen de energiecrisis en hervorming van de gezondheidszorg. Die dingen moeten het VK "modern en briljant" maken, zei Truss voor de deur van haar ambtswoning op Downing Street 10.

Zonder in details te treden, zei Truss dat ze "een gewaagd plan" heeft om de Britse economie aan te zwengelen door middel van belastingverlagingen en hervormingen. Ook wil ze investeren in de bouw van wegen, woningen, scholen en ziekenhuizen. Ze zei dat ze nog deze week "actie onderneemt" om de door de Russische president Vladimir Poetin veroorzaakte energiecrisis op te lossen. Ook wil ze dat mensen gemakkelijker een doktersafspraak kunnen maken en dat ze de gezondheidszorg krijgen die ze nodig hebben.

Truss stond ook stil bij haar voorganger Boris Johnson, die dinsdagochtend zijn ontslag aanbood aan koningin Elizabeth. Volgens Truss zal Johnson de geschiedenis ingaan als een premier "die er verschrikkelijk toe deed." Hij leidde het VK uit de Europese Unie, rolde de coronavaccinatiecampagne uit en stond pal tegen "de Russische aggressor", somde ze op. Het was een herhaling van wat Johnson zelf eerder op de dag in zijn afscheidstoespraak had genoemd als zijn belangrijkste wapenfeiten.

De kersverse premier moet nu zo snel mogelijk haar ministersploeg samenstellen, omdat woensdag al het eerste parlementaire vragenuurtje op het programma staat. De oppositie wil van haar weten hoe ze de stijgende kosten van energie en levensonderhoud gaat aanpakken. Volgens persbureau Bloomberg is Truss van plan 130 miljard pond (151 miljard euro) uit te trekken om huishoudens te behoeden voor hoge energierekeningen. Daarnaast zou er een pakket van 40 miljard pond (ruim 46 miljard euro) klaarliggen om bedrijven te ondersteunen.

Net binnen