Familie wil af van naburige kjoep: ’De overlast is groot. En kinderen van veertien zitten er de hele dag te roken. Waarom moet de gemeente dat faciliteren?’

Jurgen Swart
Soest

Ze hebben dagelijks overlast van de ’kjoep’ aan de Dalweg in Soest. Dat vertelde een Soesterse familie in de rechtbank in Utrecht. Die overlast is nog veel groter dan ze hadden verwacht. De familie heeft een rechtszaak tegen de gemeente Soest aangespannen om de kjoep op die plek weg te krijgen.

Een kjoep is een mobiele hangplek voor jongeren. Die de gemeente Soest heeft er vijf in gebruik. ,,Kinderen van veertien die de hele dag zitten te roken. Waarom moet de gemeente dat faciliteren?’’, vroeg de familie aan de rechter.

De Soesterse familie heeft constant overlast. ,,Het is nooit stil. De boa’s treden niet op. De politie komt niet. Het ergste is een brandstichting op een eigen terrein vlakbij een huis met een rieten kap.’’ Hun advocate gaf aan dat de gemeente de belangen van deze familie zwaarder moet laten wegen en de kjoep op die plek moet verwijderen.

De rechter gaf aan de familie ruimte om hun verhaal te doen. De gemeente Soest is niet van plan om iets te veranderen. De kjoeps zorgen voor een enorme daling van het aantal overlastmeldingen in de gemeente Soest. Dat vertelde de projectleidster in de rechtbank. De andere kjoeps zitten allemaal op een industrieterrein. Dit is de enige die vlakbij een woonhuis is geplaatst. Dat geeft de gemeente toe, maar het is volgens de gemeente onmogelijk om in Soest een andere plek te vinden

De rechter doet over zes weken uitspraak

Net binnen