Karin Arkenbout (cardioloog Tergooi MC) geeft minicollege over het vrouwenhart. ’Hartklachten kunnen zich bij vrouwen anders voordoen dan bij mannen’

Dr. Karin Arkenbout, cardioloog in Tergooi MC.© Foto Tergooi MC

Marjolein Vos
Hilversum

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen. Hoe herken je de problemen, en wat kun je er aan doen? Op deze en nog veel meer vragen geeft dr. Karin Arkenbout (interventiecardioloog in Tergooi MC) antwoord in een online uitzending, te vinden op de website van het ziekenhuis.

In de uitzending beantwoordt Arkenbout tal van vragen die vrouwen eerder instuurden. Ze trapt haar minicollege af met een aantal feiten. Zo legt ze uit dat vrouwen gemiddeld tien jaar later hartproblemen krijgen dan mannen. Dat hartklachten zich bij vrouwen anders voor kunnen doen dan bij mannen.

Vervolgens passeren allerlei vragen. Komen hartziekten vaak voor bij vrouwen? Zijn er hartaandoeningen die relatief vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen? Komen hartziekten tegenwoordig meer voor bij vrouwen dan vroeger? Zijn er bepaalde symptomen waar ik als vrouw extra op moet letten? Welke rol spelen vrouwelijke hormonen? Wat is het verband tussen leeftijd en hartklachten bij vrouwen? Hoe kan je als vrouw zelf het risico op het krijgen van een hartziekte verkleinen? Een gezonde leefstijl: wat zijn de effecten?

Benieuwd? Check Tergooi.nl/studio-vrouwenhart/

Net binnen