Ingeborg van der Enden ontwerpt echt van alles. Ze is Endeloos

© Foto Erna Faust

Nina Bakker
Hoorn

Die ene speciale stoel, het uitzicht, je werkplek of dat schuurtje. Wat maakt dat jij je thuis voelt? Waar ben jij ’lekker thuis’? Die vraagt leggen wij voor aan Ingeborg van der Enden. Zij is thuis in het creëren.

Ze ontwerpt, fotografeert, schildert, maakt sieraden en geeft les. Wat doet ze niet, kun je misschien beter vragen. Ingeborg is mediavormgever en ontwerpt echt van alles: van logo’s tot websites en boeken. Drie dagen in de week geeft ze op het mbo les in mediavormgeving op het Horizon College.

Ze bouwde haar garage om tot haar werkplek, ontwerpbureau Studio Endeloos in Hoorn. Twintig jaar werkt ze als zelfstandige. In haar studio zie je veel van haar werk terug, onder meer twee grote foto’s van haar twee dochters hangen aan de muur. Verder liggen er talloze ontwerpen van haar hand. ,,Ik ben blij dat ik ook de coronaperiode met mijn bedrijf overleefd heb. Ik heb mooie projecten gedaan.”

Ingeborg vertelt over haar werk en laat enthousiast boeken zien van eerdere projecten waar ze aan heeft gewerkt, zoals voor het Muiderslot. Hier kijkt ze met trots op terug.

,,Voor het Muiderslot heb ik alles wat naar buiten ging in de communicatie vormgegeven. Ook heb ik in het Muiderslot twee maanden een expositie gehad. De opdracht was gedichten van P.C. Hooft te vertalen naar hedendaags beeld met een eigen invulling. Bijzonder was het om die gedichten naar mijn eigen creaties te vertalen. Het uitgangspunt was een poppenhuis met kamers in diverse decors op basis van die gedichten. De fotografie verwerkte ik digitaal in deze decors.”

Hoewel Ingeborg twintig jaar zelfstandige is, zit ze al wat langer in het vak. Het begon ooit met een concept dat ze met iemand had bedacht. Het plan was dat ze daarnaast grafisch werk ging doen. Voor een prototype reisde ze naar India. Eenmaal teruggekeerd ligt het concept nog altijd volledig bedacht en uitgewerkt in de kast, maar kwamen er meer en meer grafische opdrachten. Dat werk nam toen de overhand.

Als ze thuis aan de slag gaat, duikt Ingeborg ’s morgens vroeg achter haar computer. ,,Ik werk graag met deadlines. Je moet wel inspiratie hebben. Als je voor drie dezelfde soort bedrijven achter elkaar logo’s ontwerpt, wordt het bij de vierde wel lastig. Vaak heb ik klussen waarbij ik logo’s, huisstijlen en websites ontwerp, maar ik ben nu ook met een grote klus van twee jaar bezig. Daarvoor maak ik zo’n 250 illustraties bij video’s van een coachingsbedrijf.”

Ingeborg besloot vier jaar geleden ook les te gaan geven. Eerst aan het hbo, toen het mbo mediavormgeving op het Horizon College. ,,Mijn passie is talentontwikkeling. Ik wil vooral de studenten helpen om het beste uit zichzelf te halen. Ik begeleid nu ook een aantal studenten bij een wedstrijd genaamd Skills Heroes. Dat is een wedstrijd waaraan allemaal mbo-scholen in Nederland meedoen, om de beste te worden binnen hun vakgebied. Ik train deze studenten om te zorgen dat ze naar de finale gaan. Als ze die halen, doen ze mee aan de wereldwijde competitie in het buitenland.”

Dat Ingeborg haar werk vol passie doet, zie je terug in het huis waar ze woont. Niet alleen in haar studio, maar ook in haar woonkamer vind je kunstwerken van haar terug. ,,Mijn huis is eigenlijk ook mijn galerie. Vaak verkoop ik mijn werk aan mensen die hier langskomen. Ik exposeer ook één of twee keer per jaar op andere plekken. Maar schilderijen, sieraden en 3D-objecten maken is vooral ter ontspanning. De stijl is abstract en figuratief.”

Ingeborg woont dichtbij het centrum van Hoorn. Hoewel ze eerst in een monumentaal huis in Oostwoud woonde met veel uitzicht, is ze blij hoe ze nu woont. ,,Ik kan nu overal op de fiets naartoe. We hebben dit huis op ons eigen manier gestyled. Kleur is wel mijn ding.”

Waar ben jij lekker thuis?

Mail naar vrij@mediahuis.nl

Net binnen