Rugbyers ’t Gooi in ’dying seconds’ onderuit, Hilversum wint juist nipt bij het scheiden van de markt

De Zuid-Afrikaan Driaan Besters is niet van plan zich te laten afstoppen door een Eemlander.© Foto Studio Kastermans/Margot Brakel

Naarden

De rugbyers van ’t Gooi konden het zaterdag net niet bolwerken in de streekderby met Eemland: 20-25. In een snel en fysiek duel van hoog niveau had de thuisploeg weliswaar het beste van het spel, maar door twee enorme scoringskansen onbenut te laten, liepen de Veststedelingen achter de feiten aan.

De Naarders kozen meteen de aanval en kwamen via twee strafschoppen van Marc Mistou ook op voorsprong: 6-0. Het leek erop dat ’t Gooi door zou pakken, maar tot tweemaal toe ging een grote kans op een try door een ’drop’ verloren. Een slecht kickje van Mistou zorgde vervolgens voor een Eemlandse interceptie en plots stonden de Amersfoorters met 6-7 voor. De ploeg van Gareth Gilbert verloor daarna het initiatief en Eemland liep verder uit: 6-12.

De tweede helft startte al meteen met een tegenvaller, want de bezoekers wisten een strafschop te verzilveren (6-15). Toch gaf ’t Gooi geen krimp en uit een prachtige aanval - met Vikas Meijer als hoofdrolspeler en Nathan Burton als eindstation - deed het wat terug. Maar het antwoord van Eemland liet niet lang op zich wachten en leek de genade klap. Met nog tien minuten te gaan, zette de thuisploeg echter flink aan en uiteindelijk wist de Zuid-Afrikaan Driaan Bester met bal en al de trylijn te passeren: 20-20.

Daar leek het bij te blijven, maar in de extra tijd van ruim acht minuten perste Eemland er toch nog een score uit, na een slimme kick over de lengte van het veld. Nieuwkomer Bester baalde uiteraard van de late zeperd, maar toonde zich verrast door het niveau van het Nederlandse rugby. ,,Wij waren technisch wat beter, Eemland fysiek iets sterker. We maakten net wat te veel foutjes, waardoor we de winst niet pakken.’’

Ook zijn coach en landgenoot was positief. ,,We hebben het zelf uit handen gegeven. Maar het was een leerzame wedstrijd waarmee we in de tweede helft van de competitie ons voordeel kunnen doen.’’

Hilversum was op bezoek bij Oisterwijk Oysters vooral de gelukkigste: 25-26. Het team van Marshal Milroy had in Brabant voor rust weinig in te brengen en kwam door drie snelle try’s met 17-0 achter, al deed het in de slotfase van de eerste helft nog wel wat terug: 17-7. Daardoor groeide het vertrouwen, want in het tweede bedrijf waren beide ploegen meer aan elkaar gewaagd. De gastheer liep eerst nog wel uit (25-7), maar vervolgens kroop Hilversum beetje bij beetje dichterbij en na een late score schoot Hunter Cowan de Hilversummers met een loepzuivere conversie zelfs nog naar de winst.

Komende zaterdag staat de streekderby tussen ’t Gooi en Hilversum op het programma. Vooral voor laatstgenoemde is het belangrijk de komende wedstrijden te winnen en zo een plek bij de eerste zes, die gaan spelen om de landstitel, te bemachtigen. Het staat in de subtop van de ereklasse nog heel dicht bij elkaar.

Net binnen