’Ik ben fan van jou, Máxima!’ En daar is de glimlach als cadeau. Koningin brengt lang bezoek aan het Gooi

Koningin Máxima met de leerlingen uit de slapstick.© Foto ANP/Remko de Waal

Emma Kemp
Laren/Hilversum

Een bijzondere dag: koningin Máxima bracht woensdagmiddag een extra lang bezoek aan het Gooi. Ze werd zowel in Laren als Hilversum door de pers en een kleine groep fans ontvangen. „Dit maak je niet vaak mee, geweldig toch?”

Eerst staat er een bezoek aan MUD Jeans op de planning. Dit jeansmerk heeft het hoofdkantoor in de Groene Afslag in Laren. Onlangs hebben ze de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2022 gewonnen. „Bij die prijs hoort ook een bezoek van Máxima”, legt Lucas Mol uit, directeur van de Groene Afslag. „Het is de eerste keer dat ze hier langskomt. Ik ben natuurlijk supertrots dat een van onze groene parels het duurzaamste bedrijf van Nederland is geworden.”

Kroon

Het team van de Groene Afslag is helemaal voorbereid op de komst van de koningin. Brandmanager Jasmijn draagt, net als de rest van het team van de Groene Afslag, een glimmende kroon. „Onze directeur Lucas heeft er een stuk of zestig geregeld. Ze zijn gemaakt door een lokale artiest, helemaal in stijl natuurlijk.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Koningin Máxima bekijkt de gerecyclede jeans in de showroom.© Foto ANP

De brandmanager vindt het heel bijzonder dat MUD Jeans op deze manier geëerd wordt. „Máxima is toch onze modekoningin, haar outfits zijn vaak van bijzondere Nederlandse designers. Ik ben niet echt zenuwachtig, hoor. De voorbereidingen waren wel spannend, we willen dat het er binnen goed uit ziet. We hebben voor haar ook een wc gereserveerd, mocht het nodig zijn.”

Als de koningin arriveert, heeft niet alleen de pers zich bij de ingang verzameld. Er zijn ook een paar Oranjefans komen opdagen, met hun camera’s in de aanslag. „Ik ben fan van jou, Máxima!” roept een vrouw, voordat de koningin naar binnen gaat. De vrouw wordt getrakteerd op een brede glimlach.

Dwangstoornis

„Ik ben haar grootste fan”, vertelt Ageeth de Jong even later in het restaurant. „Omdat ze zich ook inzet voor psychiatrische patiënten. Ik ben zelf bijna vijf jaar geleden gevallen op het ijs, daar heb ik een dwangstoornis aan overgehouden. Gelukkig gaat het steeds beter. Dat Máxima zich inspant voor mensen met psychische klachten, vind ik heel mooi. Ze is zo betrokken.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Bert van Son, directeur van MUD Jeans, demonstreert de jeans-shredder.© Foto Margot Brakel

Bert van Son, directeur van MUD Jeans, vertelt de koningin in het hoofdkantoor hoe het bedrijf te werk gaat. Bij de presentatie zijn ook twaalf medewerkers aanwezig, en er wordt ingebeld vanuit de fabriek in Tunesië. Tijdens de presentatie glimlacht de directeur van oor tot oor.

Een van de medewerksters, de Hongaarse Dori, is onder de indruk van Hare Majesteit. „Ze stelt goede vragen, ze is ook heel betrokken.” Maar tevredener dan de directeur is niemand. „Ik ben zo trots dat u er bent”, zegt hij tegen koningin Máxima bij het maken van de groepsfoto. „Dit maak je niet vaak mee, geweldig toch?”, grijnst hij na afloop.

Nuchter

De koningin en de Oranjefans verplaatsen zich naar het Muziekcentrum van de Omroep, waar Hare Majesteit aanwezig zal zijn bij het ondertekenen van het MuziekAkkoord Speciaal Onderwijs. Twee dames staan ook hier weer klaar met hun camera, maar spannend vinden ze het niet meer. „Ik volg al sinds 2005 het Koninklijk Huis, ik heb ook al met Máxima op de foto gestaan”, zegt Nellie nuchter. „Alleen het vinden van een goed plekje is spannend.”

In het Muziekcentrum hebben allerlei organisaties zich verzameld, zoals scholen en culturele instellingen. Ze zijn aanwezig bij de Landelijke MuziekTafeldag, waar aandacht wordt gevraagd voor meer muziek op basisscholen, georganiseerd door de stichting Méér Muziek in de Klas.

(Tekst gaat door onder de foto)

Koningin Máxima begroet Lars Schurink na het ondertekenen van het MuziekAkkoord.© Foto ANP

Koningin Máxima is erevoorzitter van de stichting, dus al een bekend gezicht. „Ik heb haar al twee keer mogen spreken”, vertelt Henco Cecilia. Hij zet zich in voor muziek op scholen op Curaçao. „Máxima weet goed wat er gaande is, en wat er nodig is in het onderwijs”, zegt hij bewonderend. „Jaren geleden merkte ze op dat kinderen hier zo weinig muziekles krijgen, terwijl het in Argentinië heel normaal is. Sindsdien is er gelukkig veel veranderd.”

Rolstoel

In de grote zaal wordt de koningin onder begeleiding van het Kristal Leerorkest welkom geheten. Het orkest bestaat uit 25 kinderen van het speciaal onderwijs. Na het optreden van de kinderen wordt het akkoord ondertekend. Leerling Lars Schurink zet ook zijn handtekening, hij is junior assistent teamleider van zijn school Het Kroonpad in Apeldoorn. Bijzonder, omdat hij in een rolstoel zit en lastig kan praten. Maar dat hindert hem absoluut niet in zijn rol. Of hij het belangrijk vindt dat er muziekles op school gegeven wordt? „Ja!”, roept hij enthousiast.

Na is het tijd om op de foto te gaan, Hare Majesteit sluit aan bij het ondertekende MuziekAkkoord. De meute pers verschijnt zo snel met de flitsende apparatuur dat het publiek er een lachbui van krijgt.

Slapstick

Als kers op de taart heeft een groep leerlingen van Globe (Centrum voor Kunst en Cultuur in Hilversum) een slapstick gemaakt, die wordt afgespeeld onder begeleiding van het Pierre Palla Concertorgel en een orkest van de leerlingen zelf. De film gaat over een koningin die een bezoek brengt aan een school. De juf heeft zich goed voorbereid en is heel zenuwachtig, maar de leerlingen zijn in een ondeugende bui. Ze hebben plakband tussen de deurposten geplakt, waar de koningin tegen aanloopt, en er zit lijm op haar stoel. De koningin belt boos de politie, die alle brutale leerlingen opsluit.

Na de film is er nog een fotomoment, waar de pers weer bovenop duikt. Nadat de flitsen voorbij zijn, sluit de koningin aan bij een aantal werksessies van de Landelijke MuziekTafeldag. Buiten wacht nog altijd een groep Oranjefans tot ze weer in de auto zal stappen. Ze maken alvast een paar selfies met de auto van de koningin. Dat is al bijzonder genoeg.

Net binnen