NAVO-chef laat ruimte voor sturen Patriot-raketten naar Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Brussel

De NAVO dwarsboomt het sturen van Patriot-luchtafweerraketten naar Oekraïne niet. Daar gaan de lidstaten zelf over, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg.

Oekraïne zit dringend verlegen om extra luchtdoelgeschut nu Rusland week na week zware bombardementen uitvoert om de energievoorziening uit te schakelen. Terwijl de eerste sneeuw al is gevallen zitten veel Oekraïners zonder stroom en verwarming.

Polen heeft daarom Duitsland gevraagd de Patriots die Berlijn aan Warschau had aangeboden in het westen van Oekraïne te posteren. Daar zouden ze zowel Polen kunnen beschermen als Oekraïne. Maar Duitsland zei dat eerst aan de NAVO-bondgenoten te moeten voorleggen.

Taboes sneuvelen

Aanvankelijk deinsde de westerse militaire alliantie terug voor het sturen van zware wapens, tanks en al helemaal van gevechtsvliegtuigen, maar nu de oorlog blijft voortduren sneuvelen die taboes een voor een. Het is aan Duitsland zelf of het Patriots naar Oekraïne stuurt, liet Stoltenberg vrijdag desgevraagd doorschemeren. Al moet ook de fabrikant van het wapentuig of zijn vestigingsland (de VS in dit geval) vaak instemmen, tekende hij aan. Zulke voorwaarden zijn vaak in wapencontracten opgenomen.

Om te voorkomen dat Duitse militairen en daarmee de NAVO in de oorlog worden meegesleurd, is het wel zaak de Patriots te laten bedienen door Oekraïners. Dat is steeds het recept, memoreerde Stoltenberg. Eerder trainden Nederland en Duitsland bijvoorbeeld Oekraïense militairen om de pantserhouwitsers te bedienen die ze Oekraïne schonken.

Net binnen