Een band? Of toch een OneLove-speldje? Sportminister Conny Helder wil er nog niks over zeggen

Van onze verslaggever
Doha

Het is nog steeds onduidelijk of sportminister Conny Helder dinsdag met een OneLove-band of OneLove-speldje op de tribune het WK-duel van het Nederlands elftal met Qatar gaat bekijken. „Wat Helder gaat dragen, dat zal dinsdag zichtbaar worden”, reageert een woordvoerder van de minister.

„We gaan in ieder geval in gesprek met de Qatarese autoriteiten, de arbeidsorganisatie ILO en een groep arbeidsmigranten”, vervolgt de woordvoerder van Helder. „En tijdens de wedstrijd hebben we waarschijnlijk een ontmoeting met de Fifa. Na afloop spreken we nog met de KNVB en het elftal.”

Helder liet vorige week via haar woordvoerder weten dat ze overweegt een OneLove-band te dragen tijdens de laatste groepswedstrijd van Oranje op het WK. Nancy Faeser, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, en Hadja Lahbib, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, zaten afgelopen week tijdens duels van hun nationale ploeg wel met een OneLove-band naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino op het ereterras.

Het dragen van de OneLove-band ligt tijdens het duel met Qatar extra gevoelig. De kans bestaat dat de emir van Qatar het laatste duel van zijn landenploeg op het WK bezoekt. De leiding van de KNVB heeft daarom in elk geval besloten tijdens de wedstrijd geen OneLove-band maar een OneLove-speldje te dragen.

„Dan lijkt me zo’n speldje toch iets chiquer dan zo’n band”, stelt directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen. „We willen met onze OneLove-campagne een boodschap uitdragen voor inclusie en tegen discriminatie. Daar gaan we ook zeker mee verder, maar ons doel is niet om onnodig te provoceren. Daar schiet je niets mee op, dat werkt misschien wel contraproductief.”

Virgil van Dijk en zes aanvoerders van andere landenploegen wilden de duels op het WK met een OneLove-band om hun bovenarm voetballen. Fifa heeft dat verboden. De bewuste aanvoerders zagen van hun plan af, nadat de wereldvoetbalbond had laten weten dat ze anders een gele kaart of zelfs een schorsing zouden krijgen.

Net binnen