Omgevingsdienst gaat ingrijpen bij Tata na eerdere waarschuwing

ANP Producties | Bron: ANP
Ijmuiden

De omgevingsdienst gaat ingrijpen bij Tata Steel in IJmuiden, nadat die in november al een waarschuwing kreeg voor de gemeten concentraties van schadelijke stoffen. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) kondigt aan "handhaving door te zetten", maar wat dit precies inhoudt, kan een woordvoerster nog niet zeggen.

Bij de zogenoemde Kooksgasfabriek 2 zijn te hoge polycylische aromatische koolwaterstoffen (PAK) gemeten, die volgens het RIVM kanker kunnen veroorzaken. Binnen vier weken moest de staalfabriek aan de wettelijke norm voldoen. Tata Steel heeft volgens de omgevingsdienst een plan van aanpak ingediend, maar daarin komt niet naar voren dat het bedrijf dan binnen de PAK-norm blijft.

De woordvoerster zegt dat de omgevingsdienst de precieze stappen tegen Tata Steel nog uitwerkt. Het bedrijf is al wel op de hoogte gebracht dat de dienst zal handhaven.

Tata Steel laat weten aanvullend onderzoek te hebben gedaan na de waarschuwing van de omgevingsdienst in november. Het bedrijf gaat in maart een filter aanbrengen dat de uitstoot van schadelijke stoffen moet tegengaan, aldus een woordvoerder.

Net binnen