Weer rode lijn overschreden: Westen levert moderne tanks aan Oekraïne. Derde Wereldoorlog komt steeds dichterbij | commentaar

Bondskanselier Olaf Scholz heeft lang getwijfeld of hij de type tank achter hem, de Leopard 2, aan Oekraïne wil leveren.© Foto AFP

Roy Hazenoot

De pantserdoorborende granaat is eindelijk door de kerk. Oekraïne beschikt binnenkort op het slagveld over een van de sterkste tanks ter wereld, de Duitse Leopard 2.

De soap rondom de levering van steeds zwaardere westerse wapens begon wat bespottelijke trekjes te krijgen. Vooral de Duitsers speelden een twijfelachtige rol hierin. In de vorige eeuw verschenen Duitse tanks regelmatig als ongewenste gasten op het oorlogstoneel, nu zijn ze een keer wel gewenst, komen ze niet. Tot nu toe dan. De Duitse regering is eindelijk om.

NAVO-soldaten

Na tanks en mogelijk later gevechtsvliegtuigen als de F16 (minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra spreekt openlijk hierover) kunnen westerse landen niks anders meer sturen dan defensiepersoneel, NAVO-soldaten bijvoorbeeld. Als slootjes in de polder zijn Europese landen over veel door Rusland benoemde rode lijnen gesprongen. Van het leveren van geweren tot het sturen van moderne Leopardtanks. Aan de overkant van het laatste watertje wacht een gewapend treffen tussen het Westen en de Russen: de Derde Wereldoorlog.

De race naar de verkeerde overzijde moet voortijdig worden gestopt, want anders zullen de historici van de toekomst de oorlog in Oekraïne slechts als een opwarmertje kwalificeren. Het Westen beweegt onder leiding van Biden behoedzaam en stuurt niet direct aan op een oorlog, maar de situatie begint verdacht veel te lijken op de metafoor van de kikkers en het opwarmende water in de pan. Bovendien is het verhaal van het Kremlin dat telkens op de Russische tv wordt herhaald: Rusland is al in oorlog met de NAVO.

Meer dood en verderf

Het gewapende conflict is niet de schuld van Oekraïne of het Westen. Poetin is verantwoordelijk. Alle scenario’s die het verloop van de strijd beschrijven leiden tot meer dood en verderf.

1) Vrede sluiten door Oekraïne is geen optie, want Rusland heeft illegaal land ingepikt. De een wil het terug en de ander geeft het niet terug. 2) Oekraïne wint zijn door Rusland geannexeerde gebieden terug: Kremlin dreigt met kernbommen. 3) Rusland is aan de winnende hand en het Westen zal de hulp opvoeren: Kremlin dreigt met kernbommen.

Situatie is doodeng

De zorgwekkende constatering is dat de despoot uit het Kremlin zichzelf in het nauw heeft gedreven, de nog zorgwekkendere conclusie is dat hij via een rare sprong een uitweg moet zoeken. Een vredig einde is ver weg. De situatie is doodeng.

Reageren? r.hazenoot@mediahuis.nl

Net binnen