Op avontuur met ’De dappere ridster’. Wethouder trapt de Nationale Voorleesdagen af op Hilversumse Nassauschool

Wethouder Karin van Hunnik leest voor op de Nassauschool in Hilversum.© foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Susanne van Velzen
Hilversum

Met het voorlezen van ’De dappere ridster’ aan groep 4/5 van de Nassauschool trapte Hilversumse wethouder Karin van Hunnik (onderwijs) woensdag de Nationale Voorleesdagen die overal in de regio plaatsvinden af. Met directeur Els Brons van de bibliotheek schonk ze ook nog 160 boeken aan de gloednieuwe schoolbieb.

Geconcentreerd en met grote ogen kijken de leerlingen van groep 4/5 naar wethouder Karin van Hunnik. Ademloos luisteren ze naar het verhaal over een stoer meisje. De Hilversumse wethouder is helemaal in haar element, zittend tussen de kinderen van de Nassauschool aan de Merelstraat. Ze leest voor alsof het haar dagelijks werk is. Goede intonatie en mooie opbouw van de spanning.

Leesplezier

(Tekst gaat door onder de foto)

Directeur Els Brons van de Hilversumse bibliotheek en wethouder Karin van Hunnik overhandigen schooldirecteur Bernadette de Leeuw boeken voor de nieuwe schoolbieb.© foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Ze heeft zojuist een stapel boeken overhandigd aan schooldirecteur Bernadette de Leeuw voor de nieuwe schoolbibliotheek. Via een bijdrage van het Rijk heeft de gemeente de Hilversumse bibliotheek subsidie verstrekt om lezen op basisscholen te stimuleren. Dat gebeurt door leesconsulent Mirjam Roling van de bibliotheek in te zetten op scholen. De Nassauschool heeft de primeur. ,,Ik ben er om leesplezier en leesmotivatie te bevorderen. Om kinderen te leren hoe ze een boek kunnen kiezen dat ze ook echt leuk vinden. En er vervolgens over te praten met ze. Als kinderen eenmaal het beslissende boek gevonden hebben en doorhebben hoe je helemaal in een boek kunt verdwijnen vinden ze lezen heerlijk.”

Woordenschat

Waarom lezen zo belangrijk is? Roling: ,,Het vergroot je woordenschat, je haalt er informatie uit, je leert je concentreren. En het is ook gewoon leuk. Boeken zijn als spiegels en ramen. Je herkent jezelf erin en het opent vensters naar nieuwe dingen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Ademloos luisteren de leerlingen naar de wethouder die voorleest.© foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

De bibliotheek van de Nassauschool beslaat een heel klaslokaal. Het uitleensysteem is helemaal op de schop gegaan en sluit nu aan bij het systeem van de grote bibliotheek. Kinderen kunnen de boeken voor een langere tijd lenen en mogen ze ook mee naar huis nemen. ,,Zo krijgen wij beter inzicht welke boeken populair zijn”, vertelt directeur De Leeuw. Op haar school begint elke lesdag met een kwartier samen stillezen. Dan hebben ze die leestijd in ieder geval allemaal al dagelijks te pakken.”

Bibliotheekdirecteur Els Brons hoopt dat er meer subsidie van de gemeente komt om ook op andere Hilversumse scholen de leesconsulent te introduceren.

Net binnen