Frontlijn Bachmoet ligt nu bij moeilijk over te steken rivier

ANP Producties | Bron: ANP
Bachmoet

De Russen hebben het oostelijke deel van de Oost-Oekraïense stad Bachmoet in handen, volgens het Britse ministerie van Defensie. De frontlinie ligt nu bij de rivier Bachmoetka, die de stad in een oostelijk en een westelijk deel scheidt. De Britten denken dat de Russen die rivier niet zomaar over kunnen steken.

De Oekraïners hebben de voorbije weken alle belangrijke bruggen over de Bachmoetka opgeblazen. Bovendien zijn de oevers vrij grote open vlaktes, waardoor Russen die oversteken makkelijk kunnen worden beschoten vanuit Oekraïense gebouwen.

Wagner-baas Jevgeni Prigozjin, die met zijn huurlingenleger een belangrijke rol speelt in de belegering van Bachmoet, plaatste een video waarin hij zegt dat zijn troepen het centrum van de stad bijna hebben bereikt. Hij staat bovenop een hoog gebouw en wijst naar een ander gebouw dat het gemeentehuis van Bachmoet zou moeten zijn, volgens hem op 1200 meter afstand. Dat zou kunnen kloppen, aangezien de rivier redelijk dicht bij het centrum ligt.

Gebrek aan munitie

Prigozjin klaagt verder nog eens over het gebrek aan munitie dat hij ontvangt van het Russische leger. Sinds enkele weken uit hij stevige kritiek op defensie dat haar troepen aan hun lot zou overlaten. Prigozjin komt nauwelijks nog op Russische televisie en lijkt naar de achtergrond te worden geduwd door het Kremlin.

Maar volgens de Britse inlichtingen heeft ook Oekraïne het zwaar met de munitie in Bachmoet. Doordat de stad grotendeels is omsingeld, is de bevoorrading een probleem geworden. Kyiv zet nu helikopters in om Russische doelen in de omgeving te beschieten.

Net binnen