Opnieuw zege rugbyers ’t Gooi, Hilversum blijft aanmodderen. Recordkampioen moet na leegloop vrezen voor degradatie: ’We komen ervaring én kwaliteit tekort’

RUGBY HILVERSUM - ROTTERDAM© Foto Studio Kastermans/Alexander Marks

Piet van den Deijssel
Hilversum

De rugbyers van Hilversum wachten nog altijd op hun eerste zege in de tweede fase van de competitie. Ook Rotterdam bleek zaterdag een maatje te groot voor de recordkampioen: 19-36. In de champions poule wist ’t Gooi wel opnieuw te winnen. Door de 36-43 zege op The Dukes schoven de Naarders bovendien op naar de derde plek.

De Rotterdammers bleken fysiek sterker dan ’Die Bosbokken’, die in de winterstop veel buitenlandse spelers zagen vertrekken nadat sponsoren zich hadden terugtrokken en moeten vrezen voor degradatie uit de ereklasse. De thuisploeg had weliswaar het meeste balbezit, maar deed daar veel te weinig mee. Een slechte tackle stelde de bezoekers in staat de score te openen.

Hilversum kreeg vervolgens tot twee keer toe de kans om wat terug te doen, maar onnauwkeurige passing stond succes in de weg. Na 24 minuten moest Rotterdam met een man minder verder, nadat Hilversum-captain William Edwards recht in zijn gezicht was gestompt.

Het bood de ploeg van Marshall Milroy ook geen soelaas, sterker, na opnieuw matig tacklewerk konden de gasten de eerste helft zelfs afsluiten met een 0-17 voorsprong.

Na rust scoorde Dakota Coady al snel tegen, waarna Edwards ook de conversie benutte: 7-17. Coady beging vervolgens in defensief opzicht echter een blunder, door de bal te laten vallen in het ’dead ball’-gebied, met de 7-22 tot gevolg. In het restant van het duel kon Hilversum via Wout Steenbeke tot twee keer toe slechts antwoorden op een Rotterdamse try. Eindstand 19-36.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Milroy, die ook in actie kwam: „We komen ervaring én kwaliteit tekort na het vertrek van de buitenlanders. We moeten hard werken aan de passing. We hadden ook wel pech, we waren zeker niet de mindere van Rotterdam. Hun zware scrum leek die van ons te overheersen, maar het tegendeel was het geval, omdat wij ’m technisch beter neerzetten. Er zat echt meer in.”

In Den Bosch bezorgde Scott Cunningham ’t Gooi de openingsscore. Vikas Meijer mikte ook nog de conversie tussen de palen, maar het antwoord van The Dukes liet niet lang op zich wachten: 7-7. Daan van der Avoird zette de Naarders weer op voorsprong, aangevuld met opnieuw vakkundig schopwerk van Meijer: 7-14.

Maar wéér toonden de gastheren veerkracht (14-14) en dit keer trokken ze zelfs door: 21-14. In de slotfase van de eerste helft zorgden Adriaan Bester en wederom Meijer echter voor evenwicht.

De eerste speldenprik na de hervatting was van The Dukes (26-21), waarna Meijer nog maar eens zijn waarde bewees: 26-28. Try’s van Bester en Evan Bloemers leken ’t Gooi in veilige haven te brengen (26-40), maar nog gaven de stugge Brabanders zich niet gewonnen: 36-40. Wie anders dan Meijer gooide het duel in de slotfase met een rake penalty echter alsnog in het slot: 36-43.

Net binnen