Zelensky belooft bevrijding van Marioepol

ANP Producties | Bron: ANP
Kyiv

Precies een jaar na het Russische bombardement op het theater van Marioepol heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de herovering van de zuidelijke havenstad beloofd. In zijn gebruikelijke videoboodschap kondigde hij donderdagavond bovendien een tribunaal aan tegen het invasieleger wegens de gepleegde oorlogsmisdaden.

"De dag komt en we gaan Marioepol bevrijden", zei de Oekraïense regeringsleider. Hij riep de luchtaanval van 16 maart 2022 op de schouwburg in herinnering. Tal van burgers schuilden daar tegen het oorlogsgeweld. "Russische bommen veranderden het theater in een puinhoop. Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel mensen er toen om het leven zijn gekomen. Honderden? Duizend?".

Moskou ontkende de verantwoordelijkheid en zei dat het Oekraïense Azov-regiment, dat de stad tot de laatste snik verdedigde, het gebouw had opgeblazen. Zelensky hekelde die verklaring en omschreef de bommenregen op het theater als een van de vele Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne. "De dag komt dat een tribunaal wordt ingericht om de gerechtigheid voor onze bevolking te herstellen".

Net binnen