Zelensky: deportaties konden niet plaatsvinden zonder rol Poetin

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

De deportaties van Oekraïense kinderen naar Rusland konden niet plaatsvinden zonder dat daartoe een bevel was gegeven door de Russische president Vladimir Poetin. Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vrijdag in een reactie op de arrestatiebevelen die het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) vrijdag uitvaardigde voor Poetin en de Russische commissaris voor kinderrechten Maria Lvova-Belova.

Poetin en Lvova-Belova worden door het strafhof verantwoordelijk gehouden voor het onwettelijk deporteren van kinderen en het overbrengen van hen van Oekraïens grondgebied naar Rusland. Eenmaal daar zijn veel van de kinderen geadopteerd.

"Dit is een historische beslissing die zal leiden tot historische verantwoording", zei Zelensky in een videoboodschap. "Het ging bij deze deportaties om een beleid van kwaadaardigheid door een staat en dat begint bij de hoogste ambtenaar van die staat."

Karim Khan, de hoofdaanklager van het ICC, zei vrijdag dat Rusland honderden kinderen uit Oekraïense wees- en kindertehuizen heeft weggehaald. Volgens de Oekraïense president ligt het daadwerkelijke aantal kinderen dat naar Rusland gedeporteerd is mogelijk "ruim boven" de 16.000. "Het is niet mogelijk dat zo'n criminele operatie wordt uitgevoerd zonder een bevel van de man die aan het roer staat van de terreurstaat", aldus Zelensky.

Net binnen