Finland stuurt extra Leopard 2-tanks naar Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Helsinki

Finland stuurt drie extra Leopard 2-tanks naar Oekraïne, als onderdeel van een nieuw militair steunpakket. Het land heeft ook een verzoek voor straaljagers ontvangen uit Oekraïne en komt "binnen weken" met een reactie, zegt minister van Defensie Antti Kaikkonen.

Kyiv heeft gevraagd om Hornet-straaljagers. Kaikkonen zegt geen voorstander van de donatie te zijn, omdat Finland de gevechtsvliegtuigen de komende jaren zelf nodig heeft om het land te beveiligen. De Hornets van het Finse leger worden vervangen door in 2021 bestelde F-35's, maar de eerste jets worden pas over twee tot drie jaar geleverd.

Finland, dat minder dan tweehonderd Leopards heeft, maakte eerder bekend ook al drie tanks te sturen. De toenmalige defensieminister, die Kaikkonen tijdens diens vaderschapsverlof verving, zei dat Finland niet veel tanks kan missen. "We hebben een lange oostgrens te verdedigen, we zijn nog steeds geen NAVO-lid en we kunnen onze eigen veiligheid niet in gevaar brengen", verklaarde de tijdelijke minister.

Finland, dat een 1300 kilometer lange grens met Rusland deelt, heeft vanwege de oorlog in Oekraïne besloten NAVO-lid te worden. In het land zelf zijn alle benodigde stappen genomen om tot de alliantie toe te treden. Het wacht alleen nog op de goedkeuring van twee van de dertig lidstaten. Dat zijn Turkije en Hongarije. Kaikkonen denkt dat het proces in het beste scenario binnen enkele weken is voltooid.

Net binnen