Bestuursraad Ajax treedt snel af vanwege gebrek aan vertrouwen

ANP
AMSTERDAM

De bestuursraad van Ajax stapt uiterlijk 1 september op. Voorzitter Frank Eijken, Wendy Nagel, Sander Mallie en Marc Stuut voelen geen vertrouwen meer van de leden van de club uit Amsterdam, zo bleek tijdens een ledenvergadering. Ze roepen ereleden op om een nieuw bestuur te formeren.

De bestuursraad vertegenwoordigt de leden van Ajax tijdens aandeelhoudersvergaderingen. Als grootaandeelhouder heeft de bestuursraad met 73 procent van de aandelen een beslissende stem.

Voorzitter Eijken botste afgelopen vrijdag met prominente leden van de huidige nummer 3 van de Eredivisie. Hij wil dat de leden van de raad van commissarissen (rvc) niet meer als vrijwilligers blijven werken. Aanvankelijk was het plan om voorzitter Pier Eringa van de rvc en technisch commissaris Jan van Halst jaarlijks 50.000 euro uit te betalen. Annette Mosman, Cees van Oevelen en Georgette Schlick zouden 35.000 krijgen.

Onder druk van prominente leden als Sjaak Swart, Keje Molenaar, Arie van Os en Arie van Eijden was de bestuursraad bereid die bedragen te verlagen. In het nieuwe voorstel ligt er voor Van Halst 45.000 euro klaar. Eringa zou 35.000 euro krijgen en de overige drie commissarissen 25.000 euro.

De beloningen voor leden van de rvc zouden vrijdag tijdens een buitengewone vergadering van aandeelhouders worden vastgesteld. Op die vergadering staat ook de formele aanstelling van Van Halst op de agenda. De oud-voetballer heeft al werkzaamheden als analist op televisie afgestoten. Ook Eringa is geen toezichthouder meer bij de ziekenhuizen van OLVG.

Leden van Ajax vinden ook dat de huidige bestuursraad te weinig oud-voetballers telt. Alleen Stuut heeft bij Ajax gespeeld.

Net binnen